Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler korgar för bajset

/
  • Under åren har det klagats från hundägarnas håll i Hudiksvall: korgarna för bajspåsar är för få. Därför har kommunen nu satt upp ytterligare 44 stycken.

Klagomålen från Hudiksvalls hundägare har gjort verkan. Sedan i fjol har 44 nya hundkorgar satts upp där bajspåsar kan slängas.

Annons

Hundkorgarna, som man kallar bajssoptunnorna, har varit för få, har hundägarna tyckt, så i år har kommunen satsat på att sätta upp nya.

- Totalt sett är det 44 nya korgar på lite olika ställen i stan. Några av klagomålen gällde i området mellan Mc Donald's och Coop, vid gång- och cykelvägen mellan Bromangymnasiet och Ica Maxi, ute på Maln och nere vid promenaden mot värmeverket. Nu får vi bara vänta och se om de gör någon nytta, säger Per-Erik Eriksson på tekniska förvaltningen.

Hundägaren Elena Gulnitskaja är på promenad med hundarna Doris och Mira. Hon känner sig oftast nöjd med hur kommunen placerat ut korgarna, fast de nya som satts upp nere vid hamnområdet har hon inte använt.

- De är inte märkta att de är till för hundbajs, så jag har inte vågat slänga i dem.

Däremot är det dåligt i centrala stan, på Storgatan till exempel. Händer det en olycka där får man gå en lång bit för att kasta, säger hon.

Och sammantaget blir det en hel del skit som stadens parkarbetare får bära i väg.

- Det rör sig om cirka 1 500 liter per vecka, säger Per-Erik Eriksson.

Avföringen går direkt till soptippen där det bränns.

Men faktum är att man på vissa håll försökt att dra nytta av det som hunden lämnar efter sig. I Södertälje har man till och med infört pant på hundbajs. Fyra kronor per hekto betalar Telge återvinning inledningsvis, och det ska gå till att tillverka miljövänliga fyrverkerier. Avföringen har visat sig vara ett lätt och energirikt material som snabbt brinner upp vid explosion.

Skulle det kunna vara något för Hudiksvalls kommun?

- Det låter ju intressant, att man skulle kunna göra något av det i stället för att slänga det. Men det får man titta närmare på i så fall.

Mer läsning

Annons