Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler fjällgäss än någonsin sätts ut

/
  • Djurvårdaren John Söderlindh sätter ut fjällgäss i en tillfällig inhägnad där de ska tillbringa natten innan de släpps fria i de lappländska fjällen.

I år har fler uppfödda fjällgäss än någonsin satts ut i fjällen i Lappland. Den utrotningshotade fågeln är mycket skygg, men Lillfjärden i Hudiksvall är en av få platser där den går att se på nära håll.

Annons

I helgen observerades 28 fjällgäss i Lillfjärden och en stor del av dem var gäss som har släppts ut tidigare år som en del av Projekt Fjällgås. Projektet drivs av Svenska Jägareförbundet tillsammans med Nordens Ark för att rädda fågelarten från utrotning. Nyligen släpptes årets omgång på 65 fjällgäss, som har fötts upp som en del av projektet.

– Om man ska försöka få tillbaka fjällgåsen som en naturlig häckfågel i fjällen måste man sätta ut tusentals eller i varje fall hundratals gäss. Men det är också viktigt att få ut gäss med många olika genuppsättningar, säger Christer Larsson, projektledare på Nordens Ark.

Det är först de senaste tre-fyra åren som Projekt Fjällgås har satt ut fjällgäss i större skala. De har närmare 60 avelsfåglar från Ryssland med olika genuppsättningar. Av de 65 fåglarna som sattes ut i år var tio ett år gamla och fick fungera som en slags faddrar åt resten som hade någon vecka kvar innan de var flygfärdiga.

– Vi har testat lite olika metoder för hur man sätter ut dem och tror att vi har hittat det bästa sättet nu. Sätter man ut dem för tidigt är det lättare för räv och havsörn att ta dem och sätter man ut dem när de redan kan flyga är risken att de flyger omkring för mycket och inte hinner få en relation till platsen, säger Christer Larsson.

I år verkar många fjällgäss ha valt att inte häcka på grund av den sena våren. Annars är människan det största hotet mot arten. Våtmarker där den har övervintrat har dikats ut, fågeln har jagats och i de svenska fjällen stör snöskotrar, fyrhjulingar, helikoptrar, flygplan och båtar ibland häckningen.

Varför en stor del av de svenska fjällgässen tar vägen över Lillfjärden när de flyttar är det ingen som vet. Än mer konstigt är det att de vågar rugga här. När de byter fjäderdräkt kan de inte flyga på en till två veckor.

– Det är helt unikt att de rastar och till och med ruggar mitt i stan, säger Christer Larsson.

Mer läsning

Annons