Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler binder lån när reporäntan höjs

I dag höjde Riksbanken reporäntan med 0,25 procentenheter till 1,75 procent. Det innebär bland annat högre bolånekostnader, men också högre sparräntor.

Annons

Höjningen innebär att bostadsräntorna stiger och många hushåll riskerar på sikt att få en fördubbling av sina bolånekostnader.

Enligt Anders Thorson, vd på Hudiksvalls Sparbank, så väljer betydligt fler att binda sina lån nu.

– Andelen har stigit kraftigt sedan räntehöjningen i december. Det är ju en trygghet att binda åtminstone en del av lånen så att man vet vad man har att röra sig med.

Den utvecklingen ser också Thony Nylund som är kontorschef på Handelsbanken i Hudiksvall. Han menar också att folk är bättre informerade om reporäntan och effekterna av den.

– Det kommer inte som någon överraskning längre. Tack vare tv och internet så blir man uppdaterad. Men om man är orolig så ska man förstås kontakt sin bank för rådgivning.

Enligt Riksbankens prognos ska reporäntan ligga på 2,5 procent i början av nästa år, ett år senare på 3,2 procent och vid ingången av 2014 ska nivån vara 3,6 procent. Det innebär en dryg fördubbling av dagens reporänta.

Bakom räntehöjningen ligger bland annat den starka konjunkturen. Riksbanken skriver i sitt beslut att den svenska ekonomin fortsätter att växa och investeringarna tar fart, samtidigt som det skapas fler jobb så väntas lönerna öka.

Samtidigt som bolåneräntorna stiger så pressas även sparräntorna uppåt. Konkurrensen om sparkunder med kapital ökar mellan bankerna.

– När ränteläget har varit så extremt lågt som det varit de senaste åren så har inlåningsräntan också varit väldigt låg. Så det är klart att det är intressantare för kunderna nu att ha pengar på vanliga konton när det kan ge mer avkastning, säger Thony Nylund på Handelsbanken.

Och det märker Sparbanken också av.

– Det går in mycket sparande just nu. Både gamla och nya kunder väljer att spara pengar nu när räntorna är högre, säger Anders Thorson. 

Mer läsning

Annons