Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler behöriga till gymnasiet

Fler niondeklassare klarar behörigheten till gymnasiet.

Annons

I år har behörighetskraven till gymnasieprogrammen skärpts. Trots det ser det ljusare ut än förra året för Hudik- och Nordanstigseleverna vad gäller deras chanser att komma in.

I år är eleverna i nionde klass tvungna att bli godkända i fler ämnen än vad de behövde tidigare år, för att vara behörig till antingen yrkesprogram eller studieförberedande program på gymnasiet.

Baserat på höstbetygen kan man nu preliminärt se hur behörighetssiffrorna i Hälsinglands sex kommuner ser ut. Totalt sett saknar 25,2 procent av dem behörighet till de nationella programmen.

Tittar man specifikt på Hudiksvall ser det ljusare ut – där saknar 19 procent av eleverna behörighet, alltså nästan två av tio. För Nordanstig är samma siffra 30 procent, vilket är näst högsta siffran i Hälsingland, endast Ovanåker ligger sämre till på 32 procent.

För både Hudiksvall och Nordanstig ser det ändå bättre ut i år än vad det gjorde vid samma tid förra året.

- Då var 26 procent av niorna i Hudiksvall obehöriga och 36 procent i Nordanstig. När den slutliga antagningen gjorts landade siffrorna på 23 respektive 28 procent. Man ser klara indikationer från tidigare år på att många elever klarar att jobba upp betygen från höst- till vårterminen, säger Titti Eklund.

Hon arbetar på Elevantagningen vid Region Dalarna, som från och med i år även ansvarar för antagningsarbetet till Hälsinglands gymnasier.

I Nordanstig har man redan mött problemet med att sätta in två veckors extraundervisning under både sport- och påsklov.

- Då har vi erbjudit skola för de nior som behöver bättra på betygen. Elev, lärare och föräldrar har också gått igenom nödvändiga åtgärder som lagts in i den individuella utvecklingsplanen, så förhoppningsvis ska många av dem kunna få bättre betyg till våren, säger Eva Fors, chef för utbildningsförvaltningen i Nordanstig.

Mer läsning

Annons