Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler behöriga till gymnasiet

Fler niondeklassare i Hudiksvalls kommun får behörighet till något nationellt gymnasieprogram. En positiv ökning från fjolårets resultat, och bäst är Iggesund.

Annons

Resultaten glädjer särskilt rektorn Eva-Lisa Melin på Iggesunds skola, som ligger bäst till vad gäller både gymnasiebehörighet och betyg i matematik.

Hösten 2011 var det 81,4 procent av niondeklassarna i kommunen som kunde börja på ett nationellt gymnasieprogram. Till hösten 2012 kommer 85,4 procent att kunna börja på ett sådant program, vilket är en ökning med fyra procentenheter sedan ifjol.

– Det är fantastiskt roligt. Vi har aldrig haft så här bra värden, säger Mona Lindvall-Eriksson kvalitetssamordnare vid lärkontoret, Hudiksvalls kommun.

Även andelen elever som går ut nionde klass med fullständiga betyg ökar. Vid skolavslutningen i våras hade 78,4 procent av niondeklassarna i kommunen godkänt i alla ämnen. Det kan jämföras med fjolårets 72,5 procent.

Resultaten i kärnämnena matte, svenska och engelska visar en förbättring med fyra procentenheter från förra året. Ifjol nådde 82 procent målen i grundämnena och 2012 klarade 86 procent dem.

På Iggesunds skola låg antalet elever med behörighet till ett yrkesprogram på 88 procent ifjol. I år fick hela 94 procent av eleverna på Iggesunds skola behörighet till ett yrkesprogram, vilket är det gymnasieprogram som kräver minst antal godkända ämnen. Det har gjort Iggesunds skola till den grundskola i kommunen som har flest antal elever med gymnasiebehörighet.

– Det är väldigt glädjande med så här höga resultat, säger Eva-Lisa Melin.

Läs mer i lördagens HT.

Mer läsning

Annons