Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finansiering klar för Svea Bio

/

Finansieringen för att digitalisera Svea Bio i Delsbo är klar. Leader Hälsingebygden har beviljat ett bidrag på drygt 700 000 kronor.

Annons

– Nu känns det konkret, nu väntar vi bara på att få papprena, säger Leif Björklund från föreningen Svea Bio.

Projektet att digitalisera biografen i Delsbo har en omsättning på drygt 960 000 kronor. Den totala investeringen ligger på drygt 1,1 miljoner kronor och 70 procent finansieras genom stöd från Leader Hälsingebygden. Föreningen har fått ett räntefritt lån av kommunen på 225 000 kronor som ska betalas av under tio år. Hudiksvalls kommun kommer att bli ägare till den digitala utrustningen. Leif Björklund är glad över beslutet att Leader Hälsingebygden kommer att stötta projektet.

– Det här beslutet var nästan en förutsättning för att biografen skulle kunna vara kvar. Vi kommer att behålla den gamla tekniken och vi kommer att ha möjlighet att visa även äldre filmer i framtiden, säger Leif Björklund.

Flera ombyggnationer väntar nu av lokalerna i Delsbo. Nya kablar ska dras, maskinrummet kommer behöva byggas om till en viss del och den nya tekniken ska installeras.

– Jag tycker att det är roligt att det blir av nu. Vi vill få kulturhuset Glada Hudik att bli en plattform med hög digitalnivå och vi vill att fler orter i kommunen ska kunna kopplas samman med Hudiksvall i och med den här tekniken. Eftersom över 60 procent av befolkningen i kommunen bor utanför Hudiksvall är det viktigt att den här tillgången även finns på mindre orter, säger Sten Bunne, chef för kulturverksamheten i Hudiksvall.

Leif Björklund berättar att förhoppningen är att film ska kunna visas digitalt på biografen i augusti nästa år.

– Vi kommer att fortsätta med filmvisningar under tiden. Vi kommer att kunna öka vår aktivitet med den digitala tekniken sen, säger Leif Björklund.

Mer läsning

Annons