Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fick hemliga papper med posten

Sekretessbelagda handlingar som rör två olika ärenden, med unga personer inblandade, skickades med post från socialförvaltningen i Hudiksvall – till fel person.

Annons

Papperen var fästa med gem, tillsammans med brevet till den förvånade mottagaren, en kvinna i Hudiksvall.

– Det ena var en kallelse till ett möte med socialtjänsten, efter att en skola har gjort en orosanmälan, och det andra gällde en placering och genomförandeplan enligt socialtjänstlagen och LVU, för en annan ung person, berättar kvinnan.

Konsekvenserna av slarvet kunde ha blivit förödande för de berörda, konstaterar kvinnan. Att papperen kom i fel händer är illa nog, men det kunde ha blivit värre, påpekar hon.

– Vad hade hänt om jag bara hade kastat dem? Här har en förälder blivit kallade till ett möte med socialtjänsten, och det finns en risk för att den kallelsen aldrig hade kommit fram. Vem skulle ha trott på föräldern, som säger att man inte har fått någon kallelse? Vilken dager skulle föräldern då ha framstått i?

En liknande händelse inträffade för några år sedan, och efteråt inskärpte man hos personalen att alla papper ska kontrolleras ett och ett, innan de stoppas i ett kuvert och postas, säger socialförvaltningens chef Ulrika Wenn.

– Sådant här ska inte kunna inträffa.

Ulrica Wenn berättar att en skärpning av säkerheten är på gång redan tidigare, genom personliga koder till skrivarna. När systemet tas i bruk ska inga utskrifter kunna ske utan att respektive befattningshavare har matat in sin personliga kod.

Mer läsning

Annons