Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Femmorna som går mot strömmen

/
  • Therese Rågberg undervisar i engelska och har här genomgång med klassen.
  • Robert Bäckman, Marcus Lindström Ödeving och Anton Lindén jobbar i grupp. Framför dem sitter Amanda Niclasson.
  • Huda Haji och Emma Hansson hjälps åt med att översätta texten.
  • Emelie Larsson, Lucas Fullbrook, Marcus Lindström Ödeving och Anton Lindén sjunger med i låten
  • Texten till låten rullar på smartboarden, den interaktiva tavlan som ersatt den vita.

Färre femteklassare i Hudiksvalls kommun når målen i de nationella proven i engelska. Men på Iggesunds skola har femmorna förbättrat sina resultat markant jämfört med fjolårets prov.

Annons

Vid ämnesproven i engelska i fjol klarade drygt hälften av klassen målen. Nu blev i princip samtliga elever godkända. Therese Rågberg undervisar i engelska och har använt sig mycket av film, musik och låttexter under läsåret och tror att det kan vara en orsak till de goda resultaten.

– Det är väldigt effektivt att se och höra språket samtidigt. Men jag tror att nyckeln ändå är att det är roligt att lära sig ett språk, säger Therese Rågberg.

I fjol fanns Iggesund bland skolorna med sämst resultat i engelskaprovet. Enligt grundskolechef Elisabeth Bäckström kan skillnaderna ha många orsaker. Till exempel att olika elever har olika förutsättningar och att sämre resultat i en klass med få elever ger större genomslag.

När tidningen kommer på besök till femmorna i Iggesund sjunger de med i musiken som dånar ur högtalarna i klassrummet. Framme på den interaktiva tavlan rullar texten till låten som på en karaokemaskin. Texten kan redan de flesta eftersom dagens hemläxa är att översätta den till svenska.

Den interaktiva tavlan används också för att titta på film. Therese Rågberg brukar visa filmer med engelskt tal, fast med engelsk text i stället för svensk, vilket har visat sig vara ett bra sätt att ta till sig språket.

Skolorna ska nu ha rapporterat in resultaten från årets prov till kommunen där de ska sammanställas. Under året införs ett dokumenteringssystem som ska göra det lättare att följa elevernas utveckling under hela skolgången.

Mer läsning

Annons