Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre skollokaler över än väntat

/

Riva, sälja, hyra ut eller använda? Frågan är vad kommunen ska göra med alla skollokaler.

Annons

Utredare Bernt Nordberg är klar med ett första utkast där varje område och varje skola gåtts igenom med tanke på kommande elevutveckling. Till sin hjälp har han haft prognoser från Statistiska Centralbyrån (SCB) och det verkar som att problemet med tomma lokaler kanske inte är så stort sett till kommunen som helhet. Uppdraget är att både se till kvalitet och ekonomi.

– Det är de kända orterna som förlorar sina högstadier. Där kan det vara frågan om att använda eller avyttra lokaler. I Forsa har vi till exempel en hel skola över, kommenterar Bernt Nordberg.

Det är oklart vad som händer med en sådan lokal. Kan den användas inom omsorgen, hyras ut eller säljas?

Bernt Nordberg samarbetar med de olika förvaltningarna och reder ut vilka behov som finns, om de har förslag och lyssnar in vad lärare och rektorer säger på de olika skolorna.

Och utkastet visar en del oväntade resultat.

– Det finns mindre av lokaler över än vad vi trott.

I centrala Hudiksvall kommer det inte alls att finnas lokaler över. För östra stadsdelen råder motsatt problem. Särskilt Björkberg och Skolbyn får lokalbrist och det blir fullt på Östra skolan i samband med att fler högstadieelever flyttas dit.

– Det är inga orter som tappar nämnvärt, konstaterar Bernt Nordberg.

Nordbergs analys kommer i nästa steg att resultera i konkreta förslag i september. Om det ger några besparingar är oklart.

Mer läsning

Annons