Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre inbrott med grannsamverkan

Grannsamverkan är ett effektivt sätt att hålla inbrottstjuven borta. Undersökningar visar att risken för inbrott minskar med 20 procent i de områden som har grannsamverkan.

Annons

Grannsamverkan innebär att grannar samarbetar för att förebygga bostadsinbrott och andra stöldbrott i sitt bostadsområde. En av anledningarna till att grannsamverkan anses vara så effektivt är att de boende i området får bättre kunskap om hur de kan skydda sig mot inbrott. En annan är att den sociala kontrollen i området stärks. Människor blir mer uppmärksamma och reagerar på om människor som inte bor i området rör sig där.

En undersökning som Brottsförebyggande rådet, Brå, har gjort visar att grannsamverkan minskar risken för inbrott med cirka 20 procent. Ändå är det bara är 6 procent av Sveriges hushåll som är anslutna till grannsamverkan. I Hudiksvall och Nordanstig är det enligt polisen sex orter som arbetar aktivt med grannsamverkan, det är Håsta, Sanna och Norrbo i Hudiksvalls kommun. I Nordanstig är det Harmånger, Bergsjö och Strömsbruk-Sågtäkten.

Mer läsning

Annons