Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre i länet dör av KOL

Dödligheten i KOL minskar i länet. Trots det beräknar Socialstyrelsen att 72 personer i Gävleborg kommer att dö av sjukdomen, bara i år. Men Ann-Christine Vedin på Hudiksvalls hälsocentral ser att motivationen till att sluta röka ökar.

Annons

Sammanlagt över Sverige, och också i de flesta andra län, ökar dödligheten i KOL bland kvinnor. I Gävleborg har det däremot minskat. Mellan 1999 och 2009 minskade antalet kvinnor som dör i sjukdomen med 25 procent medan män som dog minskade med tio procent. Det här visar en sammanställning som Hjärt- och lungfonden gjort av statistik från Socialstyrelsen.

Karl Blomberg, överläkare på lungenheten vid Gävle sjukhus, berättar att det egentligen är svårt att beräkna dödligheten av KOL. Flera fall rapporteras inte, men däremot har forskare bevisat att kvinnor och unga drabbas hårdare.

– Varje cigarett förstör lungorna på ett permanent sätt. Olika människor är olika känsliga. Kvinnor är mer känsliga än män och röker man före 20 års ålder förstörs mest lunga per cigarett. Men det är totalantalet som är det viktiga.

KOL är en smygande sjukdom som ofta börjar med fysisk ansträngning. Karl Blomberg berättar att många skyller det på dålig kondition men menar att alla som någonsin rökt under minst 10 år av sitt liv, trots att det var länge sedan, borde kolla sin lungkapacitet med hjälp av ett spirometritest hos närmsta vårdcentral.

Ann-Christin Vedin arbetar med rökavvänjning på Hudiksvalls hälsocentral. Hon ser att det nu är fler som är motiverade till att anmäla sig för hjälp, men att flera av dem avbokar när de väl fått en tid.

– Jag tror att det är fler som tar sitt ansvar och gör rökstopp. När man vågar erkänna för sig själv att det är ett problem och får självinsikten att man kan göra något åt det, först då går det att göra något. Man kan inte bota KOL, men man kan lindra och stoppa upp om man gör det i tid.

Mer läsning

Annons