Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre hudikbor nyttjar rut

Efter flera års stadig ökning minskade intresset för rutavdrag i Hudiksvall och Nordansting under första halvåret i år. Bilden är likartad i merparten av Hälsingland - tvärt emot utvecklingen på riksplanet.

Annons

I Hudiksvalls kommun köpte 1 012 invånare tjänster från Rut-företag (rengöring, underhåll, tvätt) under första halvåret, enligt ny statistik från Skatteverket. Det är en liten minskning jämfört med samma period 2011, då 1 047 hudikbor köpte hushållsnära tjänster. I Nordanstig minskade antalet köpare från 179 till 151, en nedgång med 16 procent.

Antalet företag som begärde skattereduktion för att de sålt Rut-tjänster minskade också - från 88 till 61. Det totala avdragsbeloppet minskade något i Hudiksvall men ökade märkbart i Nordanstig, vilket innebär att de Nordanstigsbor som köpte tjänster gjorde det för större belopp än tidigare, i snitt för 1 742 kronor per person.

2,3 procent av hälsingarna köpte hushållsnära tjänster. Störst var andelen i Hudiksvall och Bollnäs (2,7 procent), minst i Nordanstig (1,6 procent). Ingen hälsingekommun kommer upp till riksgenomsnittet, 3,3 procent.

Mer läsning

Annons