Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farliga bakterier i dricksvattnet

/

Prover av dricksvatten från Norrbo samfällighetsförening visar höga halter av koliforma bakterier.

Annons

Miljökontoret varnar nu för att det kan innebära en hälsorisk att dricka vattnet och uppmanar områdets abonnenter att koka allt dricksvatten.

- Har man nedsatt immunförsvar kan man bli sjuk och eventuellt drabbas av någon magsjukdom, säger Emma Frändén, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Norrhälsinge miljökontor.

Norrbo samfällighetsförening tog ett prov av dricksvattnet som tas från Dellen den 28 augusti och skickade detta till en kontrollenhet i Umeå för analys. Resultatet visade att vattnet var otjänligt på grund av ett högt antal koliforma bakterier. Det är en typ av bakterier som finns naturligt i miljön och i avföring från levande djur.

De förhöjda halter av bakterier som upptäcktes efter provtagningen låg precis vid gränsvärdet för kraven. Emma Frändén påpekar att det trots allt handlar om relativt låga halter.

- Det är inte några jättehöga halter så det är troligen ingen stor risk för en vuxen frisk människa. Men så fort det finns en risk bör man vara försiktig, säger hon.

För att försäkra sig om att vattnet är bakteriefritt uppmanas nu de berörda abonnenterna koka allt dricksvatten.

För att nå ut med informationen till områdets abonnenter har Norrbo samfällighetsförening annonserat i tidningen, satt upp anslag och delat ut informationslappar till de berörda.

- Vi har försökt nå ut med information så gott det går, rensat filtret och beställt nytt vattenprov. Så mycket mer kan vi inte göra just nu, säger Lena Bergils, ordförande i Norrbo samfällighetsförening.

Miljökontoret kommer nu att följa upp de åtgärder som samfällighetsföreningen genomför framöver. En möjlig åtgärd är att installera ett uv-filter som tar död på bakterierna, något som det också finns planer på investera i.

Mer läsning

Annons