Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färdigstädat efter Dagmar

/

Grovstädningen efter stormen Dagmar, som slog till under julhelgen i fjol, är klar i Hudiksvalls kommun. Det gick någorlunda planenligt i kustkommunerna, enligt Mellanskog, men vissa effekter sträcker sig längre än så. På sina håll blev skadorna så stora att skogsägare får slutavverka i förtid, och börja om.

Annons

– Att röja upp efter stormen blev vi klara med i tid, i Hudiksvall. Vindfällena är upparbetade, det ligger väl något strövindfälle kvar, men man kan inte springa runt och hämta vartenda ett av dem. Det blir inte lönsamt, och det är inte heller i strid med lagen att låta dem ligga, söger Tomas Andersson, produktionsledare i Hudiksvallsområdet.

I Ljusdalsområdet blev stormskadorna betydligt större än vid kusten, konstaterar Tomas Andersson, men bland annat vid norra Dellen drabbades en del skiften hårt. Många skogsägare hörde av sig, när vinden hade mojnat och de hade kunnat gå ut och granska sina skiften. I Ljusdalsområdet fick man kalla in runt 25 maskiner extra, och i Hudiksvall och Nordanstig behövdes det en handfull extra entreprenörer.

– Vi bedömde ganska tidigt att vi skulle kunna klara oss med i stort sett de resurser vi hade.Jag tror att vi kunde hjälpa de flesta. Vi var till och med klara i så god tid att vi kunde åka västerut och hjälpa till i Ljusdal, säger Tomas Andersson.

Antalet aktiva skogsägare, som själva tar hand om planerad avverkning eller akuta insatser på sina skiften, blir enligt Tomas Andersson allt färre. Man vill ha professionell hjälp, särskilt när det gäller att rensa upp efter oväder.

– Det är farligt arbete, betydligt svårare att hålla på med än stående skog, säger han.

För skogsägarna har Dagmar i många fall blivit en dyr bekantskap. Marknaden blev översvämmad av virke, som inte alltid har hållit måttet som sågtimmer. Stammarna spjälkas när de faller, och om det ligger länge får det andra skador.

– Virke som har legat länge blir blått, men så länge det inte kapas kan det ligga ganska länge utan att skadas. Och när det gäller prissättningen tycker jag nog att det har gått ganska bra ändå. Jag tycker att man har visat en känsla för att det är en katastrofsituation, och industrin har visat en viss humanitet, säger Tomas Andersson.

Mer läsning

Annons