Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får inte bygga hus i Delsbo

Ett planerat husbygge i Delsbo blir inte av, sedan mark- och miljödomstolen har sagt nej. Byggnadsnämnden i Hudiksvall gav ett positivt förhandsbesked, som överklagades av en granne.

Annons

Bygget skulle bli ett enbostadshus, och kommunen hade inga invändningar, under förutsättningar att byggnaden skulle anpassas till områdesbestämmelserna. Beslutet blev överklagat av en granne som tyckte att ett hus skulle förstöra helhetsbilden i landskapet. Han pekade på bland annat närheten till Västerängs kulturreservat, och att tomten skulle ligga på en av Delsbos bästa åkermarker.

Den blivande husbyggaren tyckte att utsikten från grannarna skulle påverkas minimalt, och att åkermarken visserligen var prima, men att ingen hade visat något intresse för att bruka den. Länsstyrelsen gav den klagande grannen rätt, och upphävde kommunens beslut.

I nästa runda blev länsstyrelsens beslut överklagat till mark- och miljödomstolen. Motparter var nu inte mindre än nio fastighetsägare, som motsatte sig att mannen skulle få bygga huset. Argumenten mot bygget var även nu att det handlade om attraktiv jordbruksmark, och att området skulle förfulas av ett hus.

Byggnadsnämnden påpekade å sin sida att huset skulle byggas intill en väg där det redan finns bebyggelse, men mark- och miljödomstolen väljer att ansluta sig till länsstyrelsens uppfattning och säger nej till bygget.

Mer läsning

Annons