Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få kvinnor har personliga plåtar på bilen

/
  • Zuzana Sramek har haft sin personliga nummerskylt i snart tolv år, hon tycker att det är roligt att bli igenkänd.

Det är främst män som har personliga nummerskyltar på sina bilar. Knappt en fjärdedel av bilarna med personliga skyltar i Hudiksvall och Nordanstig ägs av kvinnor.

Annons

Det stämmer bra överens med resten av Sverige. Totalt finns drygt 12 800 personliga skyltar. Av dem är 6 550 registrerade på män och 2 085 är registrerade på kvinnor. Resterande är organisationer och företag, enligt uppgifter från Transportstyrelsen.

I Nordanstig finns nio personliga bilskyltar, varav två ägs av kvinnor. I Hudiksvall finns 34 bilar med egenförfattade skyltar, av dem är åtta registrerade på kvinnor. En av dessa är Zuzana Sramek med sin Mercedes-Benz. Den heter just Zuzana.

- Det förvånar mig inte att det är få kvinnor som har egna skyltar. Tjejer prioriterar annorlunda i allmänhet, det är inte heller så vanligt att kvinnor har ett bilintresse, säger Zuzana Sramek.

Hon har haft en personlig nummerskylt i nästan tolv år.

- Det började med att jag såg någon som hade det och jag tyckte att det var tufft. Sen fick jag det i morsdagspresent av min man. Så även i mitt fall var det faktiskt en man som gjorde slag i saken, säger Zuzana Sramek.

Hon ser sällan någon med en personlig nummerskylt här omkring. Hon tror att ekonomin är det som sätter stopp. I dag kostar det 6 000 kronor. Då får man ha skylten i tio år, sen måste man lösa avgiften igen.

Mer läsning

Annons