Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Extra miljoner till kommunkassor

Nästan 18 miljoner kronor extra kan Hudiksvall få ett nytt utjämningssystem mellan kommunerna. Nordanstig är Gävleborgs vinnare i förslaget och kan få nära 17 miljoner kronor mer varje år.

Annons

- Det är jättebra det. Det tackar vi inte nej till, säger Nordanstigs kommunalråd Monica Olsson (S).

- Vi behöver pengar till mycket. Det är kärvt som det är nu.

På onsdagen lades ett förslag på förändringar i det kommunala utjämningssystemet. I det systemet får rika kommuner betala till fattigare kommuner.

En förändring av systemet har utretts i tre år av en utjämningskommitté. Och när förslagen lades på bordet blev glesbygdskommunerna vinnare.

För Hudiksvalls del innebär förslaget ett extra tillskott på 487 kronor per invånare och år, vilket totalt ger cirka 18 miljoner kronor i utjämningspengar jämfört med i dag.

Och Nordanstig visade sig bli Gävleborgs vinnare. Kommunen får hela 1 738 kronor extra per invånare och år, alltså närmare 17 miljoner kronor. Det placeras kommunen även i rikstoppen bland de vinnande kommunerna.

Syftet med det kommunala utjämningssystemet är att kommunerna och landstingen ska kunna erbjuda service av likvärdig kvalitet och kvantitet.

Det var en enig utjämningskommitté som lämnade över sitt förslag till regeringen.

Nu väntar en remisstid. Utjämningskommittén föreslår att förändringarna ska gälla från 2013. Det blir också en övergångsperiod där förändringarna successivt slår igenom.

Mer läsning

Annons