Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett tvärsnitt genom seklerna

/

Kapellet på Bålsön åldersbestäms.

Annons

Christeliga förfäder hafwa uppbygt detta Capell År 1603 Och Deras Efterkomande tid efter annan blifwit förbättrat. Så står det skrivet i koret på Bålsö kapell, med förtröstan och tro på att senare generationer ska upprätthålla det fädren byggde.

Det gör de också, de håller koll. Så sent som i fredags var en delegation på besök vid kapellet, för att börja utredningen om hur gammalt kapellet egentligen är: 1603, eller yngre.

Åldersbestämningen sker genom ett projekt med Länsmuseet, Hälsinglands museum, länsstyrelsen och Svenska kyrkan som huvudmän. Daniel Olsson från Länsmuseet steg i båt på Kolandsbryggan på fredag förmiddag, och begav sig till Bålsön tillsammans med Anders Svahn från Hudiksvalls-Idenors församling och Daniel Åkerman, som är specialiserad på den ibland komplicerade provtagningen.

– Först vill man helst se hela fasaden, och försöka avgöra om allt är byggt i en etapp. Sedan vill man hitta en stock där man ser savbarken, så att man vet att det inte saknas några årsringar, förklarade Daniel Åkerman.

Kapellets fasad är täck av panel, och någon helhetsgranskning därmed omöjlig. Efter noggrant övervägande valdes några platser ut för borrning. Träkärnan, några decimeter lång, kommer fram i ljuset som den inte sett sen vem vet när.

Den ska granskas nu, och läsas av mot skalor och databaser, och detaljstuderas av expertis, och så småningom kommer kanske kvittot på att det faktiskt var 1603 som de Christeliga förfäderna byggde kapell på Bålsön.

Mer läsning

Annons