Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Ett otroligt tufft besked"

/

Kommunledningen i Hudiksvall blev på onsdagen informerad om att Cargotec Sweden varslar över 100 anställda om uppsägning.
– Vi måste försöka hitta lösningar, säger kommunalrådet Jonas Holm (M).

Annons

– För varje enskild person och familjen som berörs är det en stor sorg. Det är fruktansvärt för de personerna, säger Caroline Schmidt (C), kommunstyrelsens ordförande.

Redan vid lunchtid kallade kommunledningen till ett möte med företrädare för bland andra Arbetsförmedlingen, kommunens näringslivsbolag HNA och CUL, Centrum för utveckling och lärande.

– Vi gick igenom hela situationen och vad vi behöver hjälpa varandra med, berättar Caroline Schmidt.

På eftermiddagen träffade de företagsledningen. Företaget försäkrar att man ska ha kvar enheten i Hudiksvall.

– Efter att ha träffat dem känner jag mig trygg, framför allt med tanke på att man ska ha kvar produktutvecklingen i Hudiksvall. Produktutveckling, tillverkning och service, det är viktigt att man fokuserar på de tre områdena, säger hon.

Kommunalrådet Jonas Holm (M) berättar att man ska ha ett nytt möte med Arbetsförmedlingen med flera på tisdag.

– Vi ska se hur det ser ut då, om man kanske kan starta någon insats. Vi måste på alla sätt försöka hitta individanpassade lösningar.

Även han påpekar att det är viktigt att företaget är kvar i Hudiksvall.

– Det är en viktig arbetsgivare för oss. Det är aldrig roligt, men på sikt måste de nog göra den här omställningen. Det är väl så.

Oppositionsrådet Mikael Löthstam (S) säger att han förstår vad de anställda måste gå igenom.

– Det är ett otroligt tufft besked för de anställda. I och med att jag själv gått igenom det här förstår man oron. Det är också tufft för Hudiksvall, vi förlorar arbetstillfällen och vi har redan hög arbetslöshet.

Han menar att man måste avvakta mbl-förhandlingarna innan man kan uttala sig om, eller hur, kommunen konkret kan hjälpa till.

Mer läsning

Annons