Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett helt universum på kabelfabriken

/
  • Som strängar, eller kanske optokablar, vindlar sig linjerna genom universum, eller luften. Färgerna har olika symboler.
  • Kablar, ljus eller strängar vindlar sig över tillvarons största och minsta enheter. Carl Fredrik Reuterswärd tänkte på relativitetsteorin när han målade sina tavlor till kabelfabriken i Hudiksvall.
  • Relativitetsteorin formulerades av fysikern Albert Einstein. Den går ut på att massa kan omvandlas till energi och vice versa. Carl Fredrik Reuterswärd hittade där temat för arbetet till en industri som arbetar med överföring av den energi som driver det moderna samhället.
  • Signaturen på den stora tavlan.
  • Non Violence, Carl Fredrik Reuterswärds kanske mest berömda konstverk, som bland annat finns utanför FN-huset i New York.

En serie målningar, Till Einstein på 100-årsdagen, visas nu på Hälsinglands museum i Hudiksvall. Konstnären Carl Fredrik Reuterswärd, internationellt känd inte minst för sina skulpturer av en knuten pistol, fick beställningen från ett Hudiksvallsföretag 1979.

Annons

Det fanns en tid när ett privat företag kunde kontakta en konstnär och beställa ett eller flera konstverk att placeras på arbetsplatsen. Det skedde på Sieverts kabelverk (det som senare blev Ericsson Cables) i Hudiksvall 1979, samma år som Einstein skulle ha fyllt 100 år. Den förre direktören tog kontakt med Carl Fredrik Reuterswärd och bad honom helt enkelt att måla speciellt till företagets lokaler, i samarbete med arkitekten Sten Samuelson.

Nu har Hälsinglands museum lånat in elva av målningarna från Hexatronic, som tog över när Ericsson lämnade Hudiksvall för några år sedan. Företaget arbetar fortfarande med fiberkabel, optik och laserljus och tavlorna passar väl in i de nya kontorslokalerna som byggts.

Målningarna är anslående, starkt blå som rymden, och speglar symboliskt relativitetsteorins centrala tanke, att massa och energi är samma sak. Vi fick ju lära oss formeln E=mc2 i skolan, och här får vi se in i materiens innersta och ut mot universums födelse. Det var för övrigt 1905 som Einstein formulerade grundidén till relativitetsteorin, för 110 år sedan alltså.

I brevet som Carl Fredrik Reuterswärd skickade till beställaren, berättar han om sina tankar om sviten. Linjerna kan vara kablar, ljus eller strängar och de olika färgerna har olika energier och hastigheter beroende på de plan de passerar. Blått för till exempel ljuset med sig, medan rött avlägsnar sig med det. Tavlorna har spiraler som galaxer med olikfärgade ringar och punkter skulle kunna ses som himlakroppar, eller kanske en kabel sedd från änden.

Hittills har bara personer som befunnit sig i företagets lokaler kunnat se målningarna, och det är en av anledningarna till att Hälsinglands museum nu vill visa dem för en större publik. Sedan kan det ju också vara en påminnelse om kulturens roll i samhället en gång, då de stora industriföretagen ansåg att det var viktigt att ha en konstsamling.

På lördagens vernissage invigningstalar Britt-Inger Johansson, professor i konstvetenskap vid Uppsala universitet.

Mer läsning

Annons