Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett barnhemsbarns erfarenheter

/
  • Jonas Franke Blom och Fia Adler Sandblad i ADAS musikaliska teater, som kommer till Delsbo 6/10 och Färila 8/10 med föreställningen Jag var ett barnhemsbarn.

Fia Adler Sandblad hamnade på barnhem och sedan fosterhem när hennes mamma inte kunde ta hand om henne. Hennes pjäs Jag var ett barnhemsbarn har spelats för fulla hus i Göteborg med omnejd. På tisdag spelas den på Tingshuset i Delsbo och på torsdag i på Färilarevyn i Färila.

Annons

Det var när Fia Adler Sandblad medverkade i Vanvårdsutredningen 2007, som tankarna väcktes att skriva en föreställning om sina erfarenheter. Hon var väldigt liten när hennes ensamma mamma tvingades lämna bort henne till ett fosterhem och sedan till adoptivföräldrar. Känslan av att överges och tvingas glömma bort vem hon är och varifrån hon kommer har påverkat livet för Fia. Panikångest, rädsla för nära relationer och svårigheter att utnyttja hela sin kapacitet har följt henne från tidig ålder.

– Erfarenheten att ha varit omhändertagen har följt med som ett parallellspår i mitt liv. Men det var då, 2007, som jag fattade att det finns många som jag, som det aldrig pratas om. Faktum är att en av tjugo, fem procent av alla svenskar, har en erfarenhet av att ha varit omhändertagen, berättar Fia Adler Sandblad.

Den musikaliska pjäsen, där hon själv står på scenen tillsammans med kollegan, musikern och kompositören Jonas Franke Blom, är regisserad av Gunilla Johansson.

Fia Adler Sandblad, som är utbildad dramatiker, lät pjässkrivandet ta tid, och djupintervjuade även tre andra barnhemsbarn som finns med som inspelade berättelser i pjäsen. I samband med att pjäsen spelats har också en utställning på temat visats i Göteborg.

Pjäsen har fått stor uppmärksamhet bland tidigare barnhemsbarn, fosterhem och inte minst hos personal inom socialförvaltningarna. Barn som varit placerade på institutioner är starkt överrepresenterade i statistik över självmord, kriminalitet och självskadebeteende.

– Men det finns också faktorer som gör att man kan gå vidare, att man överlever, och dem vill vi lyfta fram, påpekar Fia Adler Sandblad.

Hälsingland är första stoppet utanför Göteborgsregionen och det finns faktiskt en hälsingekoppling i Fia Adler Sandblads liv.

– Min biologiska pappa, som jobbade till sjöss, kom från Hälsingland. Han var fantastisk och kämpade för att hålla kontakten med mig. Nu är han död, han söp ihjäl sig, berättar Fia Adler Sandblad.

Det har ändå gått bra för Fia Sandberg, hon sökte aldrig ersättning för vanvård, andra utsattes för betydligt grövre övergrepp än de hon varit med om och pjäsen ska också ge hopp.

Mer läsning

Annons