Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Erdogan är samma sak som IS"

/
  • På torsdagen höll Hudiksvallsbor en manifestation mot Turkiets bombningar av kurdiska mål och uppmärksammade årsdagen av massakern på berget Şingal. Kamran Khalil (infälld) höll tal och läste poesi.

Under torsdagen manifesterade Hudiksvallsbor mot Turkiets attacker mot kurder. Här är Kamran Khalils tal till Hudiksvallsborna under torsdagens manifestation mot Turkiets attacker mot kurder.

Annons

"Den tredje augusti är årsdagen för folkmorden på tusentals ezidikurder i staden Sengal i Södra Kurdistan (Irak). Tusentals människor flydde barfota upp i Sengal.berget för att fly IS-terroristerna för att rädda sina och sina barns liv. Enda tanken var överlevnad! Men det räckte inte till, utan tusentals kvinnor och barn föll offer för IS terror och avskyvärda avrättningar och än i dag är många av dessa fortfarande i IS händer.

Året är 2015 och fortfarande öppnas vägar för att tillåta denna terror mot ett folk som enbart vill leva i fred. Den tredje augusti är en mörk dag för kurder och kurdvänner, det är dagen då vi återigen fick uppleva hur ensamma vi var mot värkdsmakterna som blundar för morden som sker mot oss. Vad var dessa personers brott? Att de inte var muslimer, säger IS. Men religion är bara en ursäkt. Med facit i hand har vi sett hur IS även gått in i muslimska städer där kurder lever, som Kobane i Rojava och mördat tusentals muslimska kurder. Där de hänsynslöst avrättat små spädbarn och kvinnor enbart för att de är kurder.

Men IS är inte ensamma i detta. Sedan den 24 juli har även turkiska stridsflygplan bombat kurdiska mål och massarresterat hundratals människor som haft något med kurdfrågan att göra. De har attackerat områden där kurdiska frihetsrörelsens gerilla finns och många civila i byn Zergele. De har nu avbrutit den fredsförhandling som varat i tre år. Varför? kan man fråga sig. Varför riktar inte Turkiet sina attacker mot IS som öppet mördade 32 socialistiska turkiska ungdomar i staden Suruc den 20 juli? Svaret är enkelt: Turkiet är en bidragande orsak till att IS vuxit sig starkt. Erdogan har gång på gång gjort uttalanden där han sagt att han hellre har IS som granne än kurder. Erdogan är samma sak som IS.

Årsdagen har kommit och ännu har inte omvärlden gjort något för att få bort IS, utan man har låtit dem växa sig ännu starkare. Man har valt att attackera den kurdiska frihetsrörelsen i Rojava, YPG/YPJ som är den enda militära gren som bekämpar IS just nu. Man väljer att föra ett krig mot den gren som var först i Sengal och räddade livet på tusentals Ezidier. Man väljer att rikta sina attacker mot PKK och YPG/YPJ som är de enda frihetsrörelser som offrar sina liv för att våra barna och kvinnor ska kunna ha et normalt liv och ett liv i demokrati.

Vi som medmänniskor, som kurder som frihetskämpar, som kvinnor, barn och män vädjar till de internationella krafterna att sätta stopp för det krig som pågår mot vårt folk. Vi vädjar till svenska politiker, EU, NATO, och andra organ att agera nu och inte i morgon när det kan vara för sent, och vi får uppleva ännu ett Sengal, Kobane och Rojava.

Vi fördömer Turkiets hållning mer Erdogan i spetsen och kräver att de tar ansvar och respekterar alla människors lika värde och mänskliga rättigheter.

Vi glömmer aldrig Sengal, vi glömmer aldrig Kobane och vi glömmer aldrig det kurdiska folket som de senaste decennierna blivit offer för omvärldens maktspel."

Mer läsning

Annons