Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Enångersåns flodpärlmusslor dör

/
  • Vid förra höstens inventering hittades mängder av stora, döda flodpärlmusslor i Enångersån.

Massdöd bland flodpärlmusslor.

Annons

Flodpärlmusslan i Enångersån är akut hotad, men det finns ingen omedelbar och tydlig förklaring till massdöden. Nu ansöker länsstyrelsen om pengar från flera håll, för att försöka rädda det exklusiva beståndet.

Vid länsstyrelsens inventering år 2005 uppskattade man att det fanns nära 170 000 flodpärlmusslor i ån, och fjolårets undersökning ledde fram till en nedslående summering: det finns uppskattningsvis 50 000 musslor kvar.

Under inventeringen i fjol har man gjort vissa observationer som visar att de levande musslorna faktiskt mår dåligt: de sluter inte skalhalvorna när de plockas upp, de drar in foten ovanligt långsamt, och foten kan vara mer eller mindre brunfärgad.

Prov som under 2010 lämnades för analys hos Statens veterinärmedicinska anstalt visade att musslorna var försvagade, och visade tecken på undernäring.

– Vi har väl i alla fall en ganska god bild av vilka undersökningar som bör göras, till exempel analys av bottenfaunan. Vi ser det här som ett akut problem som vi måste ta tag i redan i år, men det finns inga pengar avsatta hos oss för den här problematiken, konstaterar Sara Sundin, länsstyrelsen.

Länsstyrelsen har dragit upp en strategi för hur man ska gå vidare, under förutsättning av att man får statliga pengar från Havs- och vattenmyndigheten.

Man har ansökt om stöd ur två olika anslag: 645 000 kronor ur havs- och vattenmiljöanslaget, och 200 000 kronor ur potten för uppföljning av kalkade vatten.

Mer läsning

Annons