Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En trädgård av sten och grus och skrot

/
  • P-G och Helena Folkesson gillar sin skötselfria stenträdgård. Här kan de ta det lugnt medan deras hyresgäst sköter gräsmattan på trädgårdens baksida.
  • Muren runt uteplatsen har P-G Folkesson svetsat ihop av skrot och armeringsjärn och sedan fyllt den med runda fina stenar.
  • Gräset är borta. Istället täcks marken av krossad sten och plattor.
  • En spaljé av armeringsnät med en gitarr som dekoration.
  • Den hopfällbara stolen har P-G:s morfar gjort. Han jobbade på sågen i Forsa i början av förra seklet.
  • Muren av plåtskrot, armeringsjärn och sten är ett smycke i P-G:s och Helenas stenträdgård.

Det började med att dottern och mågen ville ha en uteplats. Nu är hela framsidan av trädgården hos P-G och Helena Folkesson i Forsa ett paradis av sten och gammalt järnskrot. Skötselfri.

– Det är det som är fint, vi bara sitter här och tar det lugnt, säger Helena.

Annons

Det kallas Solsidan, det lummiga området i Forsa där P-G och Helena bor. Men just den här eftermiddagen lyser solen med sin frånvaro. Istället smattrar en häftig regnskur mot gårdsplanens krossgrus och vi skyndar in och börjar intervjun vid köksbordet.

Trädgården runt det gamla trähuset är på 3 500 kvadratmeter, inklusive en liten skogsdunge. Framsidan hade länge varit ett sorgebarn, två stora björkar stal näring från gräsmattan och till sist var det bara lupinerna som trivdes. Förslaget att bygga en uteplats föll, så att säga, i god jord.

– Det var för tre år sedan vi började anlägga stenträdgården, berättar P-G, och det är väl inte riktigt klart ännu.

P-G började med att kapa av lupinerna och lägga på en decimeter sand. Där ovanpå la han en täckmatta som släpper igenom vatten men hindrar gräset från att växa igenom. Överst la han stenkross. Grått på ena sidan, rött på den andra och en vit plattgång där emellan.

Det låter fint, eller hur? Men hur ser det egentligen ut? Helena letar fram varsitt paraply och så trotsar vi regnet och går ut och tittar.

Det är jättefint, särskilt muren kring själva uteplatsen som är ihopsvetsad av gamla plåtar som P-G tiggt åt sig på skroten, han har gjort en form som han sedan fyllt med runda stenar.

– Dem har jag åkt runt och plockat här i trakten. Det är flera släpkärror, säger han.

Det blev visst några plåtar över från muren också, för här och var står skrotdekorationer av armeringsjärn och plåt, spaljéer och blomkrukor.

– Det enda vi behöver göra är att vattna blommorna i krukorna, det är skönt, säger Helena. Vi är lite lata, jag gillar att ta det lugnt.

Men kikar man runt knuten breder en stor grön gräsmatta ut sig bakom huset.

– Vi har en hyresgäst, han sköter om resten av trädgården, säger Helena och ser nöjd ut.

Mer läsning

Annons