Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En stad full av hinder

/
  • Att parkera en cykel efter väggen kan ställa till det både för dem i rullstol och personer med en synnedsättning.
  • Margareta B Kjellin visar på en ramp som är för kort och för brant för att rullstolsburna ska kunna använda den.

Även om tillgängligheten har blivit bättre i Hudiksvall och Nordanstig, finns det fortfarande saker som hindrar personer med en funktionsnedsättning.

Annons

Margareta B Kjellin (m) har gjort en rapport om hur tillgängliga Hälsinglands kommuner är för dem med en funktionsnedsättning. Det visar sig att det finns många brister i kommunerna. Det handlar bland annat om felkonstruerade ramper, och för få eller felaktiga markeringar som ska underlätta för personer med en synnedsättning.

- Det är så mycket som vi kan göra för att förbättra tillgängligheten, med ganska små medel . När jag har varit runt i Hälsingland har jag sett att det finns en vilja, men jag har också sett att det saknas kunskaper, säger Margareta B Kjellin.

En av de problem hon lyfter fram är svårigheten med cyklar eller trottoarpratare utefter väggarna. Något som försvårar framkomligheten både för dem som sitter i rullstol och för dem med en synnedsättning.

- Det här gör man för att man inte vet bättre. Man kanske inte förstår vilket hinder det här kan bli för någon med en funktionsnedsättning, säger Margareta B Kjellin och pekar på en cykel som står parkerad precis vid en förbudsskylt.

- Jag vill att människor ska förstå vilket problem det är när man inte kan ta sig fram i samhället.

Mer läsning

Annons