Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"En slags trofésamling"

/
  • Den här dagen snackar alla på Bromangymnasiet om mappen som cirkulerar på nätet, menar David Åkerström, Patrik Jonsson och Olivier Lindh.
  • Emma Cedervall och Astrid Fast går båda tredje året på Bromangymnasiet. De upplever att man från skolans håll aldrig fått någon information eller utbildning om vilka risker man tar med att lägga ut bilder eller text på internet.

Förra veckan började ryktena gå på Bromangymnasiet om att det fanns en mapp på nätet som samlade nakenbilder av skolkompisar och flickvänner. "Nästan som en trofésamling", säger några av eleverna på skolan.

Annons

Patrik Jonsson och hans kompisar David Åkerström och Olivier Lindh hänger en stund mellan lektioner i kafeterian, och de berättar hur de har hört hur mappen kom till.

- Först var det tänkt att en grupp killar skulle skicka runt mappen bara mellan sig, men sedan spred den sig och så fick också tjejerna reda på det. Och nu är det helt galet, säger David Åkerström.

De upplever det inte som att de Bromantjejer som drabbats blir mobbade, eller sedda på med förakt av sina skolkompisar.

- Nej, snarare tycker man synd om dem. Det måste vara jävligt jobbigt, säger Patrik Jonsson.

Han tror att killarna inte riktigt förstod allvaret i vad de gjorde, att de mest såg det som en rolig grej. De har också hört att för att få ta del av mappen krävdes det någon form av motprestation, att man själv bidrog med en bild av någon naken eller lättklädd tjej.

I dag spekuleras det naturligtvis för fullt på Bromangymnasiet om vem eller vilka som ligger bakom skapandet av mappen. Många killar pekas ut som skyldiga, även om det inte stämmer.

Men Astrid Fast och Emma Cedervall är ändå överens om att det är flickorna på bilderna som i slutändan får stå där med skammen, trots att killarna agerat så fel.

- Jag tror det blir så eftersom man inte vet vilka killar som startade alltihop, säger Emma Cedervall.

Mer läsning

Annons