Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En dag med döden som tema

/
  • Sexans elever vid Västra skolan hade temadag om döden, och besökte kyrkogården.
  • Eleverna samlades på kyrkogården i Sofiedal, för att få veta mer om vad som händer efter begravningsgudstjänsten.
  • Emil Andersson hade egna minnen från en begravning av en nära anhörig.
  • Camilla Rasmussén berättade om kyrkogården, och om rutiner och långsiktig planering.
  • Gravvårdarna berättar om olika tider och olika seder. Många är mycket pamliga, och mycket gamla.

Det är dimmigt och grått på Sofiedals kyrkogård. Vattendroppar hänger från de smidda järnstaketen, och röda löv lägger sig stilla på marken mellan stenarna. En viloplats för de döda, en plats för eftertanke, och ett okänt land för de unga som är i början av livet.

Annons

På onsdagen fick några ungdomar komma lite närmare detaljerna, under en temadag om döden. Redan på morgonen samlades sexorna på Västra skolan för att prata om döden, i praktisk bemärkelse. Det var studiebesök i Jakobs kyrka, där de fick en inblick i de detaljer som omger döden: orden, musiken, kistan.

– Det var intressant. Vi fick känna på en kista. Det luktade målarfärg och träslöjd. Jag visste inget om sådana här saker förut, bara lite om Halloween, förklarade Felix Halldén.

De fick också rita, skriva och berätta om sina tankar om döden, och tala om sina egna erfarenheter. Några elever har aldrig varit på en begravning, och har inte förlorat någon närstående. Andra hade egna upplevelser, som kom närmare under temadagen. Emil Andersson var med när en nära anhörig begravdes, och kände igen musiken som spelades under studiebesöket.

– Då brände det i ögonen, jag var så nära att grina så det är inte sant, berättade han.

Temadagen är en av flera, som eleverna vid Västra skolan går igenom under sin tid på skolan. De har en dag per år tillsammans med kyrkan, då olika inslag som de flesta kommer i kontakt med under ett liv, förklaras.

Läs hela artikeln om barnens besök på kyrkogården i fredagens HT.

Mer läsning

Annons