Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En ängel kom fram ur trädet

/

När stormen Dagmar drog fram i fullt raseri över Johannesberg välte hon ett lärkträd med väldig omkrets vid roten. Ur det stycket kom en ängel fram under påskhelgen, vid vägkanten hos Thorvald Söderblom i Bjuråker.

Annons

Det var Torbjörn Lindgren från Leksand som så att säga hittade ängeln som dolde sig i den grova stammen, som han har bearbetat med motorsåg under hela helgen. Ibland bestämmer han motivet först, ibland betraktar han ämnet och låter det välja motiv.

– Det är så jag oftast gör, jag försöker se vad som döljer sig i ämnet. Nu gör jag en lite kramgo ängel. Den är på väg att hämta två personer. Det är inte riktigt klart, men den håller på. Så det är slutet på livet, eller början på ett annat, hur man nu väljer att se på det, säger Torbjörn Lindgren.

Han och Thorvald Söderblom är gamla bekanta, och har tillbringat påsken i motorsågens tecken, med ängeln som samlande punkt. Folk har stannat till vid vägkanten, pratat och kommenterat, och senast på annandagen skulle skulpturen stå klar, befriad från sitt hölje av trä och spån som har gömt den i en mannaålder och mer. Skulptören var nöjd

– Träämnet var ett riktigt monster, jag blev så lycklig när jag såg det! Man får låta fantasin arbeta när man ska göra sådant här. Ja, Gud vet hur det går till egentligen.

Mer läsning

Annons