Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elin Svensson: Hä ä jö dä !

En dialekt är så mycket mera en ett språk, utan det är också en personlighet!

Annons

En dialekt låter på olika sätt vart än man kommer ifrån. I Skåne pratar man med "grötigare" R motför vad man gör i Norrland, men där är dom å andra sidan nästan är stumma...
Jag själv har väldigt mycket dialekt, men jag trivs med det och det är en del av mig. Min mamma är från Bjuråker och pratar bjuråkersmål. Min pappa är från Delsbo och pratar dellboska. Jag har också en storasyster som är sex år äldre än mig. Hon har varit mera med mor och far föräldrar och pratar bredare än mig. När man pratar med pappa, morfar och äldre personer så blir det väldigt mycket dialekt, då hakar jag själv på det och börjar prata så själv. Helt plötsligt kommer en mening som eller ett påstående som "hä ä ju dä" eller "jomen viss sörru" 

Hur är det i dagens samhälle? Kommer dialekterna att finnas kvar? Kommer man kunna sitta i TV soffan och veta att reporten kommer från Jämtland? Vad är det som gör att vissa hakar upp sig på att man säger ögen istället för ögon, youghert istället för youghurt? Men det är bara dialekt och hur man är upplärd att prata och styra sitt uttal. 
Är det meningen att ALLA i Sverige ska prata rikssvenska och gå och göra olika pedikyrer, flytta till Stockholm och sitta på kontor och tjäna kosing så in i skjortan om 25 år! 
Kommer lantisarna att finnas kvar? Hur skulle det vara om alla från landet flyttar till storstäderna? Jo skolor skulle stängas, affärer blir tvungen att stänga p.g.a att folk flyttar!
Nej, fram för dialekter i Sverige! Jag hoppas att riktigt bred Värmländska kommer att höras på radio även när mina egna barn växer upp i detta avlånga land! 


/Elin Svensson

Mer läsning

Annons