Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elfiske med spänning

/

Skolbarnen från Idenor hittade mycket liv i bäcken när de fick vara med och undersöka ett av Hornslandets många vattendrag.

Annons

– Hoppsan, vilken baddare!

– Kolla, en groda! Fånga den också!
Utropen var många när skolbarnen flockades runt Johan Andreasson, som gick med elfiskeutrustningen längs bäcken som mynnar ut i Bottenhavet vid Kuggören.
Några grodor fångades inte. Däremot en hel del små havsöringar som släpptes tillbaka efter vägning och mätning.

Fiskevårdare Johan Andreassons stoppade med ena handen ner ett spö med strömförande ögla i bäcken och håvade upp öringar med den andra.
– Det här är en årsunge. Så här stor har den blivit sedan i maj, visar kollegan Gustav Eriksson medan barnen flockas runt honom.
Fisken åker i hinken för mätning och piggnar till omgående.
Barnen får veta att elfiske av det här slaget görs för att undersöka vilka arter som finns, hur mycket av dem det är och vilka åldrar de har.
När de är kollade och klara släpps de oskadda tillbaka.


Metoden används till exempel när olika man ska återställa vattendrag som skadats. Då kollas hur mycket fisk som finns i bäcken innan åtgärden och efteråt. Just i dag görs mätningen för skolbarnens skull.
– Har vi möjlighet så ställer vi upp. Det är bara roligt, tycker Johan Andreasson och berättar att de ska ordna en lekbotten i Medskogsbäcken till veckan med gymnasieelevers hjälp.
Barnen kollar sedan i bäcken med hjälp av vattenkikare. Alexander Åhs har en egen med sig och konstaterar att det fungerar bra med ett plaströr av grövre dimension.


Läraren Linda Andreasson är nöjd över att eleverna får komma ut och uppleva en dag som denna.
– Barnen får se hur olika arter ser ut och lära om näringskedjan. De får också lära sig om närmiljön här i Kuggören där en guide berättar vid kapellet.
Lärdomarna och upplevelserna följs sedan upp i skolundervisningen genom att man pratar om det, skriver och dokumenterar.

Mer läsning

Annons