Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever tar fajten för smör

/
  • Anton Stark är missnöjd med att skolan serverar lättmargarin.– Den innehåller alldeles för många tillsatser, kroppen mår inte bra av det.

Några elever på Lunds skola i Forsa vill att man ska byta ut lättmargarinet mot Bregott i matsalen. Margarinet som man använder sig av i dag innehåller alldeles för mycket tillsatser och smakar inte, anser Anton Stark, en av initiativtagarna.

Annons

– Lätt och lagom innehåller bland annat konserveringsmedel, konstgjorda fetter, emulgeringsmedel med mera. Om man jämför det med Bregott så är det stor skillnad, den innehåller inte alls lika många tillsatser, säger Anton Stark.

Han går i årskurs sju och tillsammans med Isabelle Broberg kämpar han för att skolan ska byta ut lättmargarinet, framför allt för att de anser att det finns nyttigare alternativ.

Han berättar att de håller på att skriva ett medborgarförslag till kommunfullmäktige och att Centerpartiet har lämnat in en motion om att kommunen borde börja servera Bregott igen till den som önskar det. När motionen tas upp i kommunfullmäktige så vill han vara med och försöka framföra elevernas synpunkter.

Han har också ringt till kommunens kostchef, men berättar att de hade olika synpunkter på saken. Kommunen hänvisar bland annat till Livsmedelsverkets rekommendationer.

Livsmedelsverket uttalar sig inte om specifika produkter, men har allmänna rekommendationer.

– Det vi rekommenderar är nyckelhålsmärkta margariner, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket. Att välja nyckelhålsmärkt margarin är ett enkelt sätt att få i sig mer fleromättat fett och det är viktigare än att undvika tillsatser.

Annons