Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever om att fyra småskolor kan stängas: "Det är ett jättedåligt förslag"

– Det är mycket tok nu. Veronica Fasth är mycket besviken på konsultförslaget att lägga ner fyra småskolor, bland dem Friggesundsskola. Malsta skola är bland de nedläggningshotade

Annons

– Det är ett jättedåligt förslag. Det här är en jättebra skola, säger Ella Bergström som går i årskurs 6 på Malsta skola i Via, Hudiksvall.

Det är synd om våra yngre skolkamrater om de inte får gå på här tycker Louise Löjdström, Malin Månsson och Ella Bergström som går i årskurs 6 på Malsta skola.

Läs mer: Fyra småskolor kan läggas ner i Hudiksvalls kommun

Konsultens förslag innebär att Malstaeleverna kan få sin undervisning på Sandvallaskolan.– Det vore förfärligt att stänga för det här är en bra och lugn skola, säger föräldern Erika Löjdström, Lönnånger, Rogsta.

Läs mer: LIVE: Ny skolutredning: Hur påverkas Hudiksvalls byskolor? Vi sänder direkt kl 17.15

Dottern Louise och hennes kamrater i 6:an börjar i höst på Östra skolan och Hudikskolan. Men de beklagar om inte deras yngre kamrater får gå kvar på Malsta.

– Min farmor gick här och det är en liten skola där vi tar hand om varandra, säger Louise Löjdström.

Undervisningens kvalitet är viktig men kvaliteten blir inte bättre av att ha färre skolor menar Veronica Fasth, Friggesund.

– Kommunen är noga med att det ska finnas legitimerade lärare som kan skriva under betyget. Vi vill att den lärare som ger undervisningen är behörig att sätta betygen. Så det Hudiksvalls kommun ska göra är att utreda varför så många behöriga lärare väljer jobba åt en annan arbetsgivare, säger Veronica Fasth.

– Vi kommer att kämpa in i kaklet och accepterar inga nedläggningar, säger Veronica Fasth.

Friggesunds skola i Bjuråker.

Här kan du se vår direktsändning från presskonferensen med utbildningschef Ingela Rahula, grundskolechef Elisabeth Bäckström och lärandenämndens ordförande Gerd Olsson.

Mer läsning