Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter IBE Spectrums konkurs: Nytt måleri satsar långsiktigt

Måleriet vid Hiab har rullat i gång sin produktion igen. Det nya bolaget är till hälften lokalt ägt och i bakgrunden finns en jätte.

Annons

Läs mer: IBE Spectrum i konkurs

– Det var ett väldigt bakslag för oss när IBE Spectrum gick i konkurs, berättar Henrik Fredriksson, som representerar den ena hälftenägaren, Roph Invest.

Han berättar om bakgrunden: att IBE Spectrum faktiskt var den ende hyresgästen när de beslutade att köpa industrifastigheten av Hiab.

– Vi kom upp med en plan till Hiab hur fastigheten skulle utvecklas när tillverkningen flyttat.

Läs mer: Här får Hudiksvall ett nytt aktivititetscenter

Planen innehåller tre funktioner och gäller än: En del driver Hiab vidare, en del är ett produktionscentrum (där måleriverksamheten är lokaliserad) och en del är en mer publik del med närhet till skateboardpark, gångstråk och Köpmanberget.

När måleriet gick omkull i juni fanns ett bolag som var intresserat av verksamheten, men tiden var för knapp för ett övertagande.

Läs mer: 16 jobb räddas när Hiab säljer måleri

– Vi hade inte mer än två, tre veckor på oss och det är inte som att gå och köpa en skjorta, förklarar Mathias Dyberg.

Han representerar den andra hälftenägaren, FSP, ett filialbolag till FSP Finnish Steel Painting med säte i Helsingfors.

I stället uppstod F Steel Painting Hudiksvall.

Men processen kommer inte att sluta där. Tanken är att de om tre år ska lämna över bolaget till Finnish Steel Painting. Det bolaget är i sin tur Europas största företag inom industriellt måleri med 220 anställda i fem länder. Omsättningen är runt 25 miljoner euro.

En nyckelspelare för att måleriet skulle bli kvar var Ulf Åhlin, vd för Cargotec Sweden AB. Han var under många år vd för Hiab i Hudiksvall. Han har tagit med sig en stor entusiasm för att behålla verksamheten i Hudiksvall.

– Jag var med på den tiden när vi investerade i pulverlinan. Sådana anläggningar finns det inte många av i Norrland, säger han och beskriver att det hade kunnat bli en stor kapitalförstöring om verksamheten inte räddats.

– Det har varit en åderlåtning av arbetstillfällen i regionen och kan vi skapa fem arbetstillfällen eller tjugo så är det jättemycket värt, tillägger Ulf Åhlin.

Se också: Nya jobb när Hiab får mer plats att utveckla idéer och lastkranar

Och nu sätts planerna för framtiden i verket. Bolaget har sex anställda och nyligen togs beslutet att investera sju miljoner i en produktionslinje för våtlackering.

Inom ett år kan det finnas ytterligare 6–8 anställda och om två år spås anläggningen vara uppe i 15–20.

Än så länge har man huvudsakligen tagit in tidigare anställda. De behövs för att behålla kompetensen.

– De anställda har gjort ett fantastiskt jobb, berömmer Mathias Dyberg.

– De har en tro på att vi ska klara det här och det är klart att vi kommer att göra det, men det kommer också stunder med uppförsbacke.

Trion säger att de anställda upplever framtidstro.

– Flertalet anställda har varit med ända från Hiabs tid. Möjligen ser de också en långsiktighet nu när vi går in och investerar i en våtlina. De kan målning och vet vad det handlar om, säger Ulf Åhlin.

Se även: Fler jobb på gång när Gripen flyttar

Mer läsning