Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter branden i Hamre: "Det är ingen som tar ansvar"

Vem som bär ansvaret för miljöföroreningarna som uppstod i samband med branden i Hamre, Idenor är fortfarande oklart. Nu har byborna skickat in en begäran om tillsynsåtgärd till kommunen.

Annons

Det var vid släckningsarbetet av en villabrand i januari som Norrhälsinge räddningstjänst använde sig av ett miljöfarligt skum. Skummet förorenade grundvattnet i området och ett flertal hushåll kan fortfarande, drygt ett år efter händelsen inte dricka av kranvattnet.

Läs mer: Fel släckskum vid Hamrebrand

– Fortfarande är det för höga värden i vattnet och då dricker jag det inte, utan hämtar dunkar med vatten i stället. Vilket blir ett jäkla styr, säger Magnus Jonsson, boende i Hamre.

De drabbade kräver i ett brev till Hudiksvalls kommun att Norrhälsinge räddningstjänst föreläggs att utföra en miljöteknisk undersökning och ansvara för att brunnar blir brukbara igen. De vill att utredningen ska inkludera en riskbedömning och en bedömning av relevanta åtgärder för att säkerhetskälla att urlakning över tid inte riskeras.

Läs även: Fortsatt oro efter brandskum

– Det finns en stor oro över hur farligt det här är och det är massor med varningsklockor som ringer, säger Daniel Turås, boende i Hamre.

Hudiksvalls kommun svarar att de står fast vid att Norrhälsinge räddningstjänst inte kan anses som ansvariga för föroreningarna i grundvattnet. Samtidigt pågår en förundersökning av händelsen och kommunen väljer att invänta resultatet från den innan de kan ge ett svar på vem som är ansvarig i frågan.

– Det är ingen som tar ansvar vilket är märkligt, säger Magnus Jonsson.

Ärendet har också prövats i Mark- och miljödomstolen och överklagades den 4 december av de drabbade Hamreborna. Norrhälsinglands miljö- och räddningsnämnd har fram till den 13 januari på sig att svara på överklagandet innan målet avgörs.

Läs mer: Boende kritiska mot kommunens otydlighet

Mer läsning

Annons