Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Dygna" påverkar ungdomars hälsa

Unga som dygnar tar ofta energidryck till hjälp för att kunna hålla sig vakna. Inte bara kroppen kan reagera med hjärtklappning och huvudvärk, tänderna tar också mycket stryk.

Annons

Att dygna betyder helt enkelt att man försöker hålla sig vaken under ett helt dygn. Man kan dygna med kompisar för att exempelvis kunna spela dataspel hela natten, eller är man sent ute och behöver tid att läsa till prov.

En titt på ungdomars mötesplatser på nätet visar också att man dygnar för att man är uttråkad, man vill prova på något nytt. För att klara av att hålla sig från att somna bunkrar många upp med energidrycker.

En energidryck innehåller en mängd uppiggande preparat, till exempel syntetiskt koffein, taurin, som ska öka välbefinnandet och prestationsförmågan, samt socker.
Att ett överdrivet intag sätter sina spår har tandläkaren Max Andrup och hans kolleger i Umeå märkt av.

– På de unga patienter som har många hål har vi kunnat se att de ofta har en sak gemensamt, att de sitter uppe om nätterna och spelar dataspel, "lanar", och dricker energidryck som har lågt ph-värde. Det handlar oftast om unga killar.
Upprepas detta varje vecka kan man tala om ett problem, säger Max Andrup.

I en uppsats från Göteborgs universitet 2010 kom man fram till att ungefär hälften av de elever som tillfrågades i klass 6–9 drack energidryck mer än en gång per vecka. Nio av tio elever köpte drycken själva. Uppsatsens slutsats var att en lagstiftning på åldersgräns vid inköp av energidryck borde införas.
Affärerna kan själva sätta åldersgräns, vilket också bland andra Lidl, Coop, Hemköp och Ica Maxi gjort i Hudiksvall.

– Vi har 15-årsgräns och det har verkligen gjort skillnad. Många 10–12-åringar sprang här dagtid tidigare. Efter åldersgränsen har vi minskat försäljningen med ett par hundra burkar i veckan, säger Hemköps butikschef Eje Frisk.


Innehållet i vissa energidrycksburkar motsvarar mängden koffein i tre koppar kaffe.

Mer läsning

Annons