Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dödsolyckan utredd

Nu vet man hur dödsolyckan vid Iggesunds bruk den 28 juli gick till.

Annons

Företagets utredning om dödsolyckan vid Iggesunds bruk 28 juli är nu klar.
Utredningen visar att olyckan berodde på att skyddsföreskrifterna inte följdes i två avseenden, i kombination med en trolig felmanöver samt en riskhöjande placering av den stora kartongrullen.

- I en vid bemärkelse är företaget ansvarig för alla som befinner sig på området. För oss är olyckan ett förödande grundskott mot vårt säkerhetsarbete, men det är upp till rättsvårdande myndigheter att bedöma i vilken grad vi kan betraktas som ansvariga, säger Staffan Jonsson, platschef vid Iggesunds bruk, i ett pressmeddelande.


Olyckan inträffade vid Kartongmaskin 1 då en 26-årig sommarvikarie klämdes ihjäl i samband med att en 20 000 kilo tung pappersrulle skulle flyttas.
Arbetsmiljöverket inspekterade platsen för olyckan och konstaterade bland annat att det saknades en riskbedömning från brukets sida när traversen används. Verket var också kritiskt till att det saknades fysiska eller tekniska hinder som stoppar att någon går in i området då travers används för att lyfta rullar.

Olyckan berodde på, enligt företagets utredning, att kvinnan befann sig i ett område som man inte ska befinna sig i samtidigt som hon gick vid hängande last. I båda fallen är det avvikelser från vad som föreskrivs i skyddsföreskrifterna.


Den omkomna var bosatt i Uppsala men hon hade sommaranställning vid bruket när olyckan inträffade.


Mer läsning

Annons