Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Distansstuderande presterar sämre

Antalet personer som söker till distansutbildningar från Hudiksvalls och Nordanstigs kommun har ökat med 40 procent på fyra år. Samtidigt visar en undersökning av Högskoleverket att de som studerar på distans presterar sämre.

Annons

År 2007 sökte 572 personer från Hudiksvalls och Nordanstigs kommun till distansutbildningar. I år är det 801 personer, enligt statistik från Verket för högskoleservice, VHS.

I Sverige studerade drygt 80 000 studenter på distans höstterminen 2009. Det är fyra gånger fler än för tio år sedan. Majoriteten av de som studerar på distans är kvinnor. Distansstudenterna utgör i dag en stor del av högskolan. Samtidigt visar en undersökning från Högskoleverket att de presterar sämre.

Om alla studenter skulle klara sina poäng skulle prestationsgraden vara 100 procent. För distansutbildningar ligger prestationsgraden på 56 procent. För all högskoleutbildning är den genomsnittliga prestationsgraden 79 procent.

- Att det är lägre prestationsgrad kan bero på att många är tidsoptimister och tror att deras fritid är större än den verkligen är. Man kan ha annat på gång i livet men tror att man hinner studera på distans i alla fall, säger Agneta Gullefors, rektor på Centrum för utveckling och lärande, Cul, i Hudiksvall.

Mer läsning

Annons