Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det ser mörkt ut för Fikru Maru – svenska påtryckningar hjälper inte

Ännu en gång valde domstolen i Etiopien att skjuta upp förhandlingen och hjärtläkaren Fikru Maru måste vänta ytterligare .

Annons

Fikru Maru sitter fängslad utan rättegång i Etiopien.

Läs mer: Aktionsgrupp kräver ministerbesök hos Fikru Maru

Fikru Maru är anställd på halvtid vid Hudiksvalls sjukhus som hjärtläkare, men har inte varit på jobbet de senaste tre åren och två månaderna.

Han sitter fängslad utan rättegång i Addis Abeba som en av ett femtiotal misstänkta i en korruptionshärva riktad mot Etiopiens tidigare tullminister.

Efter att inte ha varit kallad till domstolen på flera månader kom ett besked om den del som rör Fikru Maru skulle tas upp den 20 juni. Då fanns det hopp om att svenska påtryckningar hade resulterat i att rättsprocessen skulle inledas på riktigt.

Läs mer: Tre år utan dom: "Det jag varit mest rädd för har inträffat"

Men så blev inte fallet. Förhandlingen har nu ställts in för tredje gången sedan dess uppger företrädare för Aktionsgruppen för Fikru Marus rättvisa.

Domstolen hade satt onsdag den 20 juli som nytt förhandlingsdatum. På onsdagsmorgonen kom beskedet från dottern Emy Maru att förhandlingen är uppskjuten till den 27 juli.

Med start den första augusti gör domstolen två månaders uppehåll. Mönstret känns igen från förra årets förhandlingar, då domstolen satte ut datum för förhandling men ställde in med kort varsel fram till sommaruppehållet.

Läs mer: Undersköterskor på utbildning - kräver att Margot Wallström agerar för Fikru Maru

Utrikesminister Margot Wallström har fått mycket kritik för att svenska myndigheter inte agerar för att den svenske medborgaren får en rättvis juridisk behandling i Etiopien. För en vecka sedan svarade Margot Wallström att: "UD och ambassaden har i återkommande kontaktermed våra etiopiska motparter uppmanat till en rättssäker och skyndsam hantering av Fikru Marus ärende. Frågan om en snar rättslig prövning togs även upp i samband med statsministerns besök i Addis Abeba" skrev Margot Wallström i sitt svar till Ulla Andersson (V) och tillade:

– Men det är beklagligt att Fikru Maru har fått vänta så länge på domstolsförhandlingen.

Mer läsning

Annons