Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det här är ingen avstjälpningsplats"

Det är en annan bild av Njutångersgården som framträder när ägaren Ulf Bergdahl beskriver de asylsökandes omständigheter. Ingen saknar mat och kläder, säger han, och hjälp från allmänheten är välkommen – under organiserade former.

Annons

– Vad vi däremot inte vill är att man knallar in och stjälper ut grejor i korridorerna. Det leder till att vissa gynnas och andra missgynnas. Några roffar åt sig rejält och går till sina rum. Det som inte passar, eller saker som man inte vill ha, slängs sedan i containrarna ute, eller hamnar i korridorerna igen. Så kan vi inte ha det, säger Ulf Bergdahl.

Flera Njutångersbor har velat lämna kläder, leksaker och hygienprodukter till de asylsökande på Njutångersgården, men det har blivit ett spänt förhållande mellan dem och personalen.

– Vi har inte varit välkomna, det måste man säga. Vi har varit där med jackor och skor, för det har vi med egna ögon sett att flyktingarna saknar. En bekant, som hade fått bindor och schampo och andra hygienartiklar från apoteket, blev så illa bemött att hon gick därifrån. Vi vill inte trampa någon på tårna, vill ju bara hjälpa till, säger en av kvinnorna från Njutånger.

Njutångersgården ansvarar för husrum och mat, påpekar Ulf Bergdahl, och vad kläder beträffar har man inte sett att någon har saknat varken jackor eller skor, eller något annat. Om allmänheten vill hjälpa till så är det välkommet, men helst i någon annan lokal, och inte utan att höra av sig på förhand.

Han förklarar att Migrationsverket inte har haft några anmärkningar på verksamhet, mat eller lokaler. Det har inte hänt vid något enda tillfälle, att all mat har gått åt och någon har blivit utan.

– Det slängs mat varje dag. Och folk är välkomna hit, men de ska föranmäla sina besök. De kan inte ha anläggningen som avstjälpningsplats, för de har kommit hit med rent skräp som de vill bli av med, och tycker att flyktingarna ska vara tacksamma för det. Det är ju inte heller särskilt värdigt, säger Ulf Bergdahl.

På Migrationsverket i Söderhamn bekräftar enhetschefen Lars Ulander att man inte har några anmärkningar mot Njutångersgården. Och personalen har rätt att avvisa besök som inte har avtalats på förhand, säger han.

– Det är ägarens regler som gäller. De matportioner som serveras följer reglerna, men maten är det som det generellt kommer allra mest klagomål på: det är fel mat, det är för dålig mat, det är för lite mat. Jag har själv varit ute på anläggningarna och ätit, och det är inget fel på maten. Vill man inte äta den, utan äter bara vitt bröd och sallad, då är det väl klart att man blir hungrig, säger Lars Ulander.

I kväll, tisdag, har kyrkan i Enånger-Njutångers församling kallat till ett möte med olika lokala organisationer för att diskutera hur man på bästa sätt kan förmedla hjälp till de asylsökande.

Mer läsning

Annons