Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den som snålar kan få lägre hyra

/
  • På Centralgatan i Iggesund kommer de nya husen som byggs ha möjlighet att mäta varmvattenförbrukningen individuellt.

På sikt ska hyresgästerna själva kunna sänka hyran genom att dra ned på sin varmvattenförbrukning.

Annons

När de nya husen på Centralgatan i Iggesund står klara, finns möjligheten till individuell mätning av varmvatten inbyggd.

– Individuell mätning är något som kommer, så är det. Nu bygger vi in möjligheten, sen får vi se om vi kör igång utrustningen, säger Nils-Erik Blomdahl, verkställande direktör vid Hudiksvallsbostäder AB.

Elförbrukningens inverkan på hushållens kostnader är en ständigt närvarande faktor. Det finns pengar att spara om man håller koll, för såväl hyresgäster som husägare.

Varmvattenförbrukning i hyresrätter påverkar däremot inte hyran, i normalfallet. Runt om i landet har olika projekt rullat på bland bostadsbolagen, och där individuell mätning har införts har användningen av varmvatten också gått ned, med mellan 20 och 25 procent – direkt relaterat till hyresgästernas beteende, enligt Anders Jonsson vid Sabo.

Beloppet på hyresavin har sjunkit för de sparsamma, men i äldre hus är det inte alldeles enkelt att för hyresvärden att få ekonomi på ett individuellt mätsystem, berättar Nils-Erik Blomdahl.

– I äldre hus går det som regel två stammar: en till köket, och en till badrummet. För individuell mätning skulle det behövas dubbla givare. Mättekniken skulle bli för dyr, i förhållande till de besparingar man skulle kunna göra, förklarar Nils-Erik Blomdahl.

När det handlar om nyproduktion blir bilden en annan, säger han. Där bygger man in möjlighet till individuell mätning redan från början, och just nu är det lägenheterna på Centralgatan i Iggesund som förbereds för separat koll på varmvattenförbrukning. I nästa runda väntar de lägenheter som ska byggas när gamla Frälsishuset rivs i Hudiksvall.

Uppvärmning och varmvatten kostar stora belopp, konstaterar Nils-Erik Blomdahl. Det kan skilja några miljoner kronor från år till år, beroende på väder och vintertemperatur, men för bostadsbolagets 4 400 lägenheter hamnar årskostnaden runt 40 miljoner kronor per år.

Mer läsning

Annons