Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den regnfattigaste sommaren

/
  • Jessica Scherer och pappa Mikael var en av alla som sökte sig till Malnbaden utanför Hudiksvall i juli 1994.
  • Mayvor och Erik Holmberg besökte Malnbaden sommaren 1994.
  • Hälsingland fick flera veckor med Medelhavsvärme under sommaren 1994.
  • Vattennivån i Lillfjärden sjönk med drygt en halvmeter i juli 1994.
  • Fontänen i Lillfjärden fick stängas av när vattenivån sjön sommaren 1994.

Sommaren 1994 minns många som fotbollssommaren. Men många minns även värmen och torkan. Aldrig har det regnat så lite i Hudiksvall som det gjorde i juli den sommaren.

Annons

Veckorna med Medelhavsvärme avlöste varandra sommaren 1994, i mitten av juli rapporterades det om 32 grader i skuggan i Hudiksvall. Gräsmattorna blev sönderbrända och det dröjde innan det kom något regn. I Hudiksvall uppmätte man bara 16,7 millimeter nederbörd i hela juli. Torkan ledde till flera skogsbränder runt om i Hälsingland och meteorologerna varnade för att värmen skulle kunna stanna i flera veckor.

Redan i mitten av juli stod det klart att det skulle bli tufft för potatisodlarna som inte hade någon konstbevattning. I torkan satte potatisarna färre knölar. Hudiksvalls tidning skrev om hur Hälsinglands mest kända potatisodlare, Anders Andersson i Hög, påverkades av torkan. Han kunde bara hoppas på regn till sin 45 hektar stora potatisodling.

– Jag minns att det var väldigt varmt. Jag kollade genom minnesanteckningarna och vi fick kvalitetsproblem med skorv på potatisen då 1994, men det var bara ett skönhetsfel som det blir när det är torka, säger Anders Andersson.

En potatisodling behöver först värme och efter ett par veckor behövs rejält med fukt.

– En normal sommardag sker 3 millimeter avdunstning per dygn från marken. En liten skvätt regn går inte ner till rötterna, det behövs ett dygn med regn, förklarar Anders Andersson.

Många sökte sig till badstränderna i värmen för att svalka sig och Malnbaden blev jämfört med Las Palmas i ett av tidningens reportage från stranden.

Här kan du läsa tidigare delar i vår serie om historiska väder.

Mer läsning

Annons