Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Delsbostämman väcks till nytt liv

/
  • Med camping, en förstämma som lockar till sig ny publik, fler kurser, serveringstillstånd och Spelmansslaget har Delsbostämman förnyats.

Generationsskiftet är enligt flera enda utvägen för att spelmansstämman ska överleva.

Annons

Den nya logotypen, nya inriktningen och generationsbytet inom Delsbostämman har inte varit populärt från alla håll. Stämman drog under många år till sig storpublik men någonstans slutade publiken slutade komma, det livliga buskspelet blev inte vad det en gång varit och Delsbostämmans rykte som en av Sveriges mest populära stämmor avtog.

Nu, sommaren 2011, har nya krafter tagit tag i saken igen. Spelmän byts ut, campinglivet blir en del av stämman och förstämman byggs ut för att locka till sig en ny publik.

– Framförallt är det lokala människor som klagat, de som kommer utifrån är bara glada för att vi gör den här förändringen. Men när man gör nya saker finns det alltid folk som inte tycker att det är bra, så är det bara, säger Åsa Eriksson som är med i den ideella grupp som nu arbetar fram den nya Delsbostämman.

Samtidigt har hon fått ta emot mycket bra feedback för det nya som gjorts. Och enligt henne är alla i den innersta kretsen överens om att den här förändringen är nödvändig för att stämman ska kunna överleva.

Dansnatta har förts in i programmet igen, förstämman utökas, platsen får serveringstillstånd och tävlingen spelmansslaget införs.

Jon-Erik Persson har även han varit med i gruppen som tagit fram den nya stämman. Han tror att nyckeln till att Delsbostämman ska överleva är att det satsas ännu mer på campinglivet. Skulle det hända menar han att en organiserad förststämma inte är lika viktig.

– Det är viktigt att det kommer in nya ideella krafter för att det ska hända något, men samtidigt behövs de som har varit med och arrangerat Delsbostämman länge också lika mycket. Det är viktigt att vi tar till vara på dem och inte trampar dem på tårna.

Mer läsning

Annons