Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Deckare och arkitektur på stadsvandring

/

Hallå där, Åsemi Byström, Forsa, som på onsdag drar i gång en serie guidade stadsvandringar i centrala Hudiksvall, med konst och litteratur som tema.

Annons

Hur har du lagt upp vandringarna i år?

– Det blir fyra stadsvandringar, med olika teman. Jag ger en allmän historisk genomgång om Hudiksvall och plockar in information utifrån temat. Stadsvandringarna handlar om konst, jugend, och två deckare som utspelar sig i Hudiksvall.

Vilka är vandringarna till för – turister eller boende i stan?

– Från början tänkte vi framför allt på besökare utifrån, men genom åren har vi märkt att lokalbefolkningen gärna vill lära sig mer om sin stad, och de kommer också gärna flera gånger. Därför är det bra med olika teman.

Vad är nytt för i år?

– Helt nytt är en vandring utifrån Gabriella Westin Ullbergs erotiska deckare Ensamfjäril som utspelar sig till stor del i Hudiksvall. Det är extra kul eftersom jag gick i gymnasiet med Gabriella. Vi kan inte besöka mordplatsen som ju ligger utanför stan, men vi rör oss en del i Fiskarstan och Stadshotellet där det händer en del.

Vad har Henning Mankell med Hudiksvall att göra?

Hans deckare Kinesen utspelar sig på flera platser här, bland annat på kinesrestaurang Ming, men också hotell Temperance, där ett mord utspelar sig, Stadshotellet och polisstationen. Jag läser avsnitt ur boken som anknyter till de olika platserna vi besöker i tur och ordning.

De två första vandringarna handlar om konst respektive jugend. Vad får besökarna veta?

– Det jag upplever att besökarna får aha-upplevelser av är när vi går på bakgränder i Fiskarstan och tittar på olika byggnadsdetaljer. Många fastnar för Emanuelskyrkan, som de flesta i vanliga fall bara går förbi och tycker är oansenlig. Men när jag pekar på olika delar och hur symmetrin förändras från 1800-talet till 1900-talet, med olika jugenddetaljer så blir den plötsligt intressant.

Har du några speciella pärlor att tipsa om?

– Ofta går man på Storgatan genom centrum, och missar Sundsesplanaden som från början var tänkt som huvudgatan i Hudiksvall. Det är spännande att se hur byggmästarna tänkte, vilket hus som kom först och hur de olika jugendhusen knyts ihop, med entréer och detaljer.

Stadsvandringarna i Hudiksvall startar onsdag 5/8 med temat konst i Hudiksvall, 12/8 handlar det om jugend, 19/8 går man i Mankells bok, Kinesens fotspår och 26/8 är Ensamfjäril i fokus.

Mer läsning

Annons