Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalarö - en oslipad diamant i fjärden

/
  • Sven Jonsson har hela sitt liv varit nära havet. På senare tid vid Malmudden och i barndomen på Dalarö.
  • – Jag trivs väldigt bra här i mitt nuvarande hus vid havet, precis som jag gjorde vid Dalarö när jag var barn, säger Sven Jonsson.
  • En bild från svunna tider då Sven och hans bror lekte vid vattnet ute på Dalarö.
  • I ett av husen satt Sven Jonsson med sin pappa då ett plan störtade utanför.

Det fanns en pärla dit man förr kunde ta en båt ut till ångbåtsbryggan på utsidan av ön. Väl framme kunde den som ville svänga sina lurviga på dansbanan eller avnjuta en kopp kaffe i kaféet. Dalarö - en historiskt intressant och vacker plats.

Annons

Sven Jonsson i Hudiksvall känner väl till Dalarö och har många spännande berättelser på lager. 1901 köpte Svens farfar Erik Jonsson Dalarö. Några år senare började Erik egna byggnationer. Bland annat byggdes en spång mellan fastlandet och ön.

– Jag minns att vi brukade gå över spången ut till ön när vi var små. Ibland provade vi att cykla också. Det var dock långgrunt, så det hade inte varit någon större skada skedd om någon skulle trillat i, säger Sven jonsson.

Han minns också hur han satt på övervåningen i ett av husen med sina kompisar.

– Vi satt ju inte och lyssnade på vanlig radio då, utan vi hade kristallmottagare, säger han.

En dramatisk händelse inträffade när han satt och fikade med sin pappa i ett av husen ute på ön.

– Vi hörde hur ett plan körde runt runt där utanför. Sedan hörde vi en stor smäll. Vi sprang ut och såg att planet hade störtat på isen. Det var två stycken i planet och den ena förolyckades, säger Sven Jonsson.

Sven Jonsson har tillsammans med Yngve Aronsson forskat en hel del om olika orter och företeelser i bygden. Bland annat om ön Dalarö.

– Det har ju varit några olika ägare ute på ön genom åren, säger Sven Jonsson.

1909 köpte handlaren Erik Nolén ön som då hette Notharet. Namnbytet stod landstingsmannen Erik Claesson för. Den nya ägaren, var landstingsmannens svåger och kom från Dalarna. Erik Claesson tyckte då att namnet Dalarö skulle passa och bytte helt enkelt namn på ön.

Anna Höglund köper Dalarö 1923 för 9500 kronor. Tillsammans med sin man Adolf Lundenberg startar paret en dansbana och ett kafé. Den 17 juli 1929 kan man i Hudiksvalls Nyheter läsa i en annons att man kan dansa till musik av Br. Karlsson och ta båten FRAM från kajen.

– Nu har Dalarö återigen bytt ägare så det ska bli kul att se vad som händer, säger Sven Jonsson.

Redaktionen har sökt men nya ägaren men inte fått någon kommentar. Så om diamanten får fortsätta vara lite hård i kanterna eller slipas om till något nytt får framtiden utvisa.

Mer läsning

Annons