Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att ta fram luskammen

/

Nu har skolan börjat igen och med den kommer det som de allra flesta föräldrar fasar för frampå höstkanten, nämligen huvudlöss.

Annons

Löss är den vanligaste av våra däggdjursparasiter som infekterar människan och förekommer i hår och hårbotten. Ofta uppträder den epidemiartat i samband med skolornas terminsstart. Klåda är det vanligaste symtomet som en följd av betten. Löss kan inte flyga eller hoppa utan kryper långsamt för att förflytta sig.

Huvudlöss sprids nästan enbart genom direkt kontakt hår mot hår; en lus utanför hårbotten lever högst ett dygn. Det är dock inte uteslutet att kammar och hårborstar som använts de senaste timmarna av någon med löss kan överföra smitta. Men det är mycket ovanligt med spridning via kuddar, huvudbonader eller annat som kan tänkas komma i beröring med håret.

– Det där om att löss dras till orent hår är bara en myt, säger Liz Lundh, apotekstekniker i Hudiksvall.

Smutsig omgivning eller dålig hygien har ingen koppling till att man drabbas av löss, eftersom lössen lever av människoblod och inte smuts. Huvudlöss kan drabba alla.

Liz Lundh berättar att kammen är det viktigaste redskapet under den här perioden.

– Luskamma dagligen hela familjen enligt instruktioner för luskamning.

Skolsköterskan för Björkbergsskolan och Skolbyn, Madeleine Sundfors, berättar att det nu sitter lappar uppe på skolorna om hur alla föräldrar skyddar sina barn från löss och hur de ska agera om de smittas.

Mer läsning

Annons