Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Crawl ger bättre simmare

/
  • Bröstsim är ett av de svåraste simsätten. Hudiksvalls simsällskap lär nu därför ut crawl till nybörjare.

En av sex femteklassare kan inte simma. I Hudiksvalls kommun är trycket till simskolorna högre än någonsin, men ändå anser simsällskapet att det behövs mer undervisning.

Annons

Enligt en undersökning som försäkringsbolaget Trygg Hansa gjort säger tretton procent av de tillfrågade föräldrarna till barn mellan tio och femton år, att deras barn inte kan simma.

– Det är skrämmande. Det kan vara så att idrottstimmarna har minskat vilket gör att barn inte längre lär sig simma i skolan på samma sätt som de gjorde för tio år sedan, säger Roger Moberg, ordförande i Hudiksvalls simsällskap.

Hudiksvalls kommun har, liksom större delen av Sverige, under året valt att ändra sin simundervisning. Undervisningen är mer strukturerad än tidigare och barnen får lära sig crawl och ryggsim långt innan bröstsimmet kommer in i bilden.

– Bröstsim är näst efter fjärilssim det allra svåraste simsättet. Vi diskuterar som så att varför ska man lära sig springa innan man lär sig gå?

Modellen kommer från Australien och enligt Roger Moberg är Sverige bland de sista i världen som fortfarande lär barn bröstsim. Enligt experter är det crawl det mest naturliga simsättet för en ovan simmare, vilket leder till att barn lär sig att hålla sig över ytan snabbare.

Mer läsning

Annons