Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Chef nöjd över vikariens dom

– Jag vet att åklagaren pläderat för fem års fängelse för brotten och det blev precis enligt åklagarens önskan, konstaterar förvaltningschef Ingela Rauhala, vid lärande- och kultur.

Annons

Ingela Rauhala var på fredagen på resande fot och vi lyckades få telefonkontakt med henne under en paus på Stockholms central. Hon hade då fått besked via sms från kommunens informationsavdelning om domen.

– Lägsta straffet var två år och med tanke på hur allvarliga brott det var så är det bra att domen fastställdes till fem år, kommenterar hon.

Lärande- och kulturförvaltningens agerande sedan lärarvikariens agerande avslöjades ska nu synas via en utvärdering.

– Det är en utvärdering som ska göras av utomstående. De ska titta på om vi har vidtagit rätt åtgärder i rätt tid och utreda om vi har hanterat krissituationen som vi ska eller inte, berättar Rauhala.

Själv anser hon att de vidtagit alla åtgärder de kunnat efter hand som de fått veta vad som hänt.

– Vi har haft ett fantastiskt samarbete med socialtjänsten, BUP inom landstinget. Föräldrar och barn i krissituation har snabbt fått hjälp, meddelar hon.

Åtgärderna sattes in direkt vid skolstarten. Då hade otillbörliga mejl och sms uppdagats och en polisanmälan gjordes mot den tidigare anställde lärarvikarien. Historien började sedan rullas upp under årets första månader.

Under fredagen satt två kommunanställda och ringde upp de berörda vårdnadshavarna och informerade om domen. På måndag kommer domen att diskuteras i skolan.

Från förvaltningen kommer man att fortsätta jobba med förstärkt stöd på skolan.

– Det är viktigt att kunna gå tillbaka till en så normal vardag som möjligt, säger Rauhala.

Hon tillägger att det också är elevernas önskan och att vårdnadshavarna uttryckt att det är bra som det är nu.

Fotnot: BUP är en förkortning av Barn och ungdomspsykiatri.

Mer läsning

Annons