Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centrum i långbänk

/

I många år har det sagts att Sörforsa centrum ska byggas om. Nu har inget hänt i frågan på över två år. Och Forsaborna lär få vänta några år till innan spaden sätts i marken.

Annons

- Nu kör jag på, jag orkar inte vänta, säger Jeanette Backlund som driver butiken Allting i Sörforsa centrum.

I somras började hon anlägga rabatter på planen vid Forsavägen.

Det är hennes mark, som kommunen behöver köpa om centrum ska snyggas upp enligt de tankar som funnits.

För planer har det funnits och väldigt konkreta sådana. Sörforsa stod på tur efter åtgärderna i Delsbo och Iggesund.

Senast 2009 låg en färdig ritning på bordet och det var i princip bara att göra verkstad av planerna. Pengarna fanns, cirka fyra miljoner kronor.

Efter ett första förslag, hade byalaget synpunkter på en diagonal väg över torget. Ritningarna ändrades och alla var mer eller mindre nöjda. Men så hölls ett sista möte och plötsligt dök det upp kritik mot att bussarna skulle svänga runt längs Backavägen.

I byggnadsnämnden bestämdes att centrum skulle utredas en vända till. Sedan dess har inget hänt. Sörforsa centrum lyftes ut ur investeringsbudgeten.

2007 gavs så besked att 4,5 miljoner kronor fanns för att sätta spaden i marken det kommande året. Men senare det året förkastades ett förslag och efter omarbetning fick också nästa ritning tummen ned.

Ett år senare, alltså i början av 2009, lades ett nytt förslag fram som de flesta Forsabor kunde ställa upp på.

Men vid ett byalagsmöte dök plötsligt ny kritik upp och när ärendet togs upp i byggnadsnämnden i april ansågs förutsättningarna var oklara och saken skulle utredas ett varv till. Bland annat var det osäkert hur det skulle bli med en ny bensinstation efter OKQ8.

Sedan dess har investeringen lyfts ut ur budgeterna och finns i nyläget inte med i planerna till och med 2015. Tekniska kontoret har precis börjat titta på investeringsbudgeten för 2013 till 2020. Där finns centrum i Sörforsa med som en rubrik.

Men det är i dagsläget oklart när centrum kommer att planeras in i budgeten, som beslutas i maj.

- Jag tycker att det är tråkigt. Man ger ju upp, säger Jan Hjelm, ordförande för Sörforsas byalag, om att centrumplanerna plötsligt lades på is, när arbetet hade kommit så långt.

Tidningen har sökt tekniska nämndens ordförande Håkan Rönström (M) ett par dagar för att få svar på varför ombyggnaden dragit ut på tiden, varför den inte finns med i investeringsbudgeten fram till 2015 och när han anser att den ska genomföras.

Mer läsning

Annons