Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Centerman på kul tur i Glada Hudik

/
  • Hälsinglands Museums chef, Gunilla Stenberg, har lyckats få utställningen (O)mänskligt till Hudiksvall - Per Lodenius och Caroline Schmidt tog intresserat del av de kontroversiella inslagen.

På tisdagen gjorde riksdagsman Per Lodenius, (C), ett Hudiksvallsstopp på sin turné - och gillade det han såg.

Annons

Han vill dela in kulturtillgängligheten. Oavsett vem man är, var man bor eller vad man tjänar, ska kulturen finnas där.

Tillsammans med kommunalrådet Caroline Schmidt, (C), centerns kretsordförande Bengt Åke Nilsson och distriktsordföranden Magnus Svensson betade riksdagsmannen av tre utställningarn på Hälsinglands Museum på mindre än en timme och besökte även Kulturhudiks största export: Glad Hudikteatern. Per Lodenius brinner särskilt för personer med mentala funktionshinder:

– Kommuner avgör i nuläget om någon som gått särskola får studera på högskola. Vi vill skapa möjligheter även för den som gått särskola att läsa vidare. Bland annat pågår arbete vid högskolan i Gävle, och det ska gå igång en yrkeshögskola i Bollnäs med utbildning för dem som gått estetisk inriktning i särskolan, berättar Per Lodenius, som vill sprida kulturella upplevelser av alla slag långt utanför Stockholms tullar.

– Allt måste/bör inte ligga i Stockholm. Vi vill regionalisera kulturpengarna, till föreningar, institutioner, till och med enskilda kulturpersonligheter, poängterar riksdagsmannen, som innan han hastar vidare hinner säga en sak till om sin museievisisit:

– Det jag tar med från de här utställningarna är att de inte ger svar utan skapar frågor - det är bra!

Mer läsning

Annons