Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggolyckorna ökar sommartid

/

Semester är inte bara sol och bad. För många är det ett perfekt tillfälle för att måla huset, bygga en veranda, eller ta tag i något annat gör-det-själv-projekt. Men med skaparglädjen följer också skaderiskerna.

Annons

Enligt statistik från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, är det drygt 25 000 personer varje år som skadar sig under olika gör-det-själv-arbeten. Till dessa klassas bland annat byggnationer, underhåll och reparationer som görs på fritiden. Och det är under sommarmånaderna som olyckorna slår till som värst.

– Det är helt klart vanligast under sommaren. Det gäller alla olika slags aktiviteter som görs i hemmet, också reparering av bilar, motorcyklar och inte minst hantering av ved. Men mest markant ökning är det inom bostadsrenoveringar, säger Jan Schyllander, som är utredare vid MSB.

Främst tror han att det handlar om att större projekt planeras in när det finns tid över, vilket det oftast gör under semesterveckorna.

De vanligaste gör-det-själv-olyckorna för både kvinnor och män handlar om skador där man klämmer, hugger sig, skär sig eller sågar sig. För kvinnor är fallskador den näst vanligaste mekanismen.

Mer läsning

Annons